Monthly Archives: mei 2020

Meer flavonoïden verlaagt risico op dementie

Een hogere inname van flavonoïdenrijk voedsel, zoals appels, bessen en (groene) thee, is geassocieerd met een lager risico op de ziekte van Alzheimer en daaraan gerelateerde vormen van dementie (ADRD). Dit zijn de resultaten van een nieuwe studie, gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition.   Flavonoïden zijn onderdeel van polyfenolen. Flavonoïden bevinden zich…

Lees meer

Rode druivensap is een smartdrug

Drink elke dag 2-3 glazen rode druivensap, en binnen 12 weken neemt je geheugen beter nieuwe informatie op. Zie daar de uitkomst van een onderzoek door psychiaters van de University of Cincinnati. Alzheimer wordt een volksziekte. Nu al lijden wereldwijd 20 miljoen mensen aan de hersenziekte, en volgens de World Alzheimer Reports zal dat aantal…

Lees meer

Een dieet dat ontstekingen afremt beschermt tegen beroerte en hartinfarct

Een voedingspatroon met veel visolie, magnesium, curcumine, pepers en andere ontstekingsremmende bestanddelen vermindert de kans op een hartinfarct en een beroerte. Epidemiologen van het Zuid-Koreaanse National Cancer Center in Gyeonggi-do komen tot die slotsom in een studie die onlangs verscheen in Nutrients. Volgens de Koreanen kunnen vooral mannen baat hebben bij een voedingspatroon met een…

Lees meer

Portie bietjes verbetert tijden op de 5 kilometer

Beet root-supplementen zijn in de duursport een bescheiden rage, en dat is natuurlijk helemaal terecht. Volgens studies helpen die dingen duursporters aan scherpere tijden. Maar sporters die willen experimenteren met beet root kunnen natuurlijk ook twee ons bietjes uit de supermarkt eten. Die werken ook, ontdekten voedingswetenschappers van Saint Louis University in de VS.  …

Lees meer

B-vitamines beschermen hart en bloedvaten tegen luchtverontreiniging

Als door uitlaatgassen en uitstoot van zware industrie er zoveel fijnstof in de lucht zit dat je hart en bloedvaten eronder lijden, dan kan een supplement met B-vitamines de schadelijke impact van de luchtverontreiniging fors verminderen. Dat blijkt uit een kleine experimentele studie, die onderzoekers van Columbia University in 2017 publiceerden in Scientific Reports.  …

Lees meer

Silicium beschermt tegen alzheimer door aluminium

Er bestaat een jarenlang vermoeden dat aluminium een van de oorzaken is van de ziekte van Alzheimer. Wetenschappers hebben nu waargenomen dat silicium een 'tegengif' is voor aluminium. Ze lieten gezonde mensen en alzheimerpatiënten dagelijks een liter siliciumrijk water drinken. Na 12 weken was de aluminiumafvoer naar de urine toegenomen. De wetenschappers meldden ook dat…

Lees meer

Groene thee tegen vleesbomen

Een behandeling met groene thee doet vleesbomen in de baarmoeder krimpen bij vrouwen die er veel last van ondervinden. De vrouwen moesten hiervoor gedurende vier maanden 800 mg groenethee-extract nemen waaruit de cafeïne verwijderd was. Tegelijkertijd daalde het menstrueel bloedverlies, het belangrijkste symptoom van vleesbomen.   Vleesbomen of uteriene fibroïden zijn goedaardige gezwellen in de…

Lees meer

Vitamine D-suppletie verhoogt behoefte aan vitamine K

Bij langdurige vitamine D-suppletie stijgt het risico op het ontstaan van nierstenen, verhoogde calciumbloedspiegels en kalkafzettingen in de bloedvaten. Al bij lage doses tot 400 IE (10 μg) per dag is dit waargenomen. Een nieuwe studie ondersteunt het idee dat het veiliger is om suppletie met vitamine D te combineren met vitamine K.   In…

Lees meer

L-Citrulline verandert appel in een peer

Suppletie met het aminozuur L-citrulline kan misschien de hoeveelheid buikvet verminderen, schrijven moleculaire onderzoekers van de Université Paris Descartes in Molecular Nutrition and Food Research. Als de Fransen het bij het rechte eind hebben, dan kan L-citrulline mensen met een appelvormig lichaam misschien helpen aan een peervormig lichaam.   Buikvet   Lees meer...

Lees meer

Kaliumrijk zout verlaagt bloeddruk

In Peru zijn onderzoekers erin geslaagd de bloeddruk bij inwoners van zes dorpen te verlagen door het gewone keukenzout te vervangen door een kaliumrijke variant. Gemiddeld leidde die maatregel tot een daling van 1,3 mmHg bovendruk en 0,76 mmHg onderdruk. Sinds de invoering van het kaliumrijke zout halveerde het aantal mensen dat met hypertensie te…

Lees meer