Monthly Archives: juni 2023

Effecten van ketonensupplementen op glucose en insuline

Bij vasten of het volgen van een ketogeen dieet komen ketonen vrij. Ketonen zijn een interessante alternatieve energiebron voor koolhydraten, omdat er geen insuline voor hoeft te worden aangemaakt. Ketonen kunnen ook via een supplement toegediend worden, maar de effecten van ketonensupplementen op insuline en glucose zijn onderwerp van discussie. Uit een onlangs gepubliceerde studie…

Lees meer

Invloed van molybdeen op botmetabolisme

Sla verrijkt met molybdeen verbetert markers voor het botmetabolisme, maar molybdeen uit een supplement - in een dosis meer dan aanbevolen maar veel minder dan in de sla - doet dat niet. Dat resultaat beschreven Italiaanse onderzoekers na een klinische studie te hebben gedaan bij 42 senioren en 42 jongere volwassenen. Het experiment duurde maar…

Lees meer

Tolerable upper intake level voor aminozuren bepaald

Suppletie met losse aminozuren wordt regelmatig ingezet in de complementaire praktijk. Tot nu toe waren er nog geen maximale doseringen (tolerable upper intake level, UL) gedefinieerd. Voor verschillende aminzuren is hier nu verandering in gekomen. Op basis van klinisch onderzoek is voor de aminozuren leucine, tryptofaan, methionine, lysine, histidine, fenylalanine, arginine, serine, ornithine en citrulline…

Lees meer

Indiaas kruid vermindert luchtwegsymptomen verkoudheid

Indiase onderzoekers zien een snellere klaring van verkoudheidssymptomen bij patiënten die een extract van het kruid Andrographis paniculata - ook kalmegh genoemd - nemen. In een studie die 300 deelnemers telde, hebben ze twee dosissen van het extract vergeleken met placebo. Tussen het effect van de twee doseringen vielen weinig verschillen te noteren. Enkel op dag drie…

Lees meer

Zink verbetert metabole problemen bij diabetici

Volgens Iraanse onderzoekers is de evidentie dat zink een aantal metabole parameters bij type 2-diabetici verbetert, van hoge kwaliteit. Ze voerden een meta-analyse uit met studies waarin supplementen met enkel zink als bioactief ingrediënt getest werden. Het resultaat voor elke biomarker werd beoordeeld met GRADE, Grading of Recommendations, Assessment, Development, and Evaluation. Volgens de meta-analyse…

Lees meer

FODMAP zonder tryptofaan beter bij prikkelbare darm?

Het tryptofaanarme FODMAP-dieet zou bijdragen tot een sterkere verlichting van de symptomen van het prikkelbare-darmsyndroom (PDS) dan het klassieke FODMAP-dieet. Poolse onderzoekers hebben dat vastgesteld in een niet-geblindeerde, klinische studie waar 40 gezonde deelnemers en 80 PDS-patiënten aan deelnamen. Het viel op dat deze aanpak ook symptomen van angst en depressie verminderde. FODMAP is het…

Lees meer

Werkingsmechanisme van chroom ontdekt

Onderzoekers van Hongkong hebben het eiwit geïdentificeerd waar chroom op inwerkt: ATP-kinase. Dit zet een signaal in de cel in gang die 'antidiabetische' functies activeert. Hun bevindingen staan gepubliceerd in Nature Communications en liggen in lijn met wat over de farmacologie van chroom reeds bekend was. Chroom - met name chroom(III) - werd in 1959 geïdentificeerd als…

Lees meer

Calanusolie vergeleken met visolie en krillolie

Calanusolie verhoogt de Omega 3-Index even effectief als vis- en krillolie volgens een recent onderzoek. De resultaten laten zien dat de olie van Calanus finmarchicus uit de Noordelijke Atlantische Oceaan een goede alternatieve bron van omega 3-vetzuren kan zijn. Dagelijkse inname van 250 mg EPA & DHA van Calanusolie (CO), visolie (FO) of krillolie (KO)…

Lees meer

Taurine en gezonder ouder worden

Tijdens het ouder worden neemt de bloedconcentratie taurine af, dit leidt mogelijk tot versnelling van het verouderingsproces. Suppletie met taurine zou het taurine-tekort kunnen verhelpen en de gezonde levensduur verlengen. Een taurine-tekort is geassocieerd met een groot aantal chronische, metabole gezondheidsproblemen, waaronder diabetes, overgewicht, verstoringen in de glucosestofwisseling, hypertensie, inflammatie en leveraandoeningen. Tevens hebben onderzoekers…

Lees meer

Vitamine K-status en fragiliteit bij ouderen

Fragiliteit bij ouderen verhoogt het risico op verminderde zelfredzaamheid en op morbiditeit en mortaliteit. Daarom is het belangrijk om dit terug te draaien of te voorkomen. Bij een lage vitamine K-status is het risico op fragiliteit aanzienlijk verhoogd. Dat blijkt uit de resultaten van twee recente studies. Dit wijst op het belang van een adequate…

Lees meer