Monthly Archives: oktober 2024

Boerenkool, een natuurlijk antidiabeticum

Na een maaltijd met boerenkool neemt het lichaam minder snel glucose op uit een maaltijd. Dat betekent misschien dat verse boerenkool of extracten van boerenkool een antidiabete werking hebben. Dat is de conclusie van een kleine trial, die in 2016 verscheen in Biomedical Reports. Studie Lees meer...

Lees meer

Flavonoïden helpen tegen congestieve bekkenpijn

Suppletie van drie flavonoïden vermindert de symptomen van het bekkencongestie-syndroom, zo blijkt uit Italiaans onderzoek. Pijn zowel tijdens de menstruatie als tijdens de periode ertussen verminderde na vier maanden. Echografie van de bloedvaten gaf bijkomende bevestiging van de gunstige werking van de flavonoïden. Bekkencongestie-pijn is diffuse pijn in de onderbuik van vrouwen, die door langdurig…

Lees meer

SAMe goed alternatief voor antidepressiva?

Uit een recente wetenschappelijke review blijkt dat het voedingssupplement S-adenosyl-L-methionine (SAMe) een effectief alternatief kan zijn voor farmaceutische behandelingen bij depressieve symptomen. In een wetenschappelijke review evalueerden onderzoekers van de School of Pharmacy aan Cedarville University in Ohio de werkzaamheid, veiligheid en optimale dosering van SAMe op de gezondheid van het centrale zenuwstelsel. SAMe is…

Lees meer

Een goede vitamine D-status? Vergeet magnesium niet!

Wist je dat magnesium noodzakelijk is voor het metabolisme van vitamine D in het lichaam? Zonder voldoende magnesium kan vitamine D zijn cruciale functies, zoals het ondersteunen van de botgezondheid en een gezond immuunsysteem, niet naar behoren vervullen. In dit artikel gaan we dieper in op de vitale samenwerking tussen deze twee interessante micronutriënten. Vitamine D,…

Lees meer

Silicium bevordert herstel botbreuken

Silicium is een spoorelement dat belangrijk is voor onder andere de bindweefsels en de botten. In onderzoek is gekeken naar het effect van silicium in combinatie met vitamine D3 en vitamine K2 op het herstel van botbreuken. Het blijkt dat deze nutriënten een belangrijke rol kunnen spelen in het botgenezingsproces. Silicium, vitamine D3 en vitamine…

Lees meer

Magnesium heeft gunstig effect op cortisol

Cortisol is een glucocorticoïde of steroïdhormoon dat wordt afgescheiden door de bijnierschors. De productie wordt aangestuurd door de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as tijdens een stressrespons. Een teveel aan glucocorticoïden wordt in verband gebracht met cardiovasculaire risicofactoren zoals hypertensie en vasculaire verkalkingen. Preklinische studies hebben aangetoond dat magnesiumtekort een negatieve invloed heeft op het glucocorticoïdenmetabolisme bij ratten. In een…

Lees meer

De onverwacht sterke antivirale werking van zink na besmetting met corona

Een lage zinkspiegel is een knoepert van een risicofactor als het gaat om Covid. Als je Covid krijgt, reduceert een adequate zinkspiegel de kans dat je ernstig ziek wordt in sterkere mate dan klassieke risicofactoren als hypertensie en diabetes. Dat blijkt uit medisch-epidemiologische studie die is verschenen in International Journal of General Medicine. Studie Lees…

Lees meer

L-theanine ook van invloed op tics en angstklachten bij kinderen

Het syndroom van Gilles de la Tourette is een neurologische ontwikkelingsstoornis en wordt gekenmerkt door tics. Bij 2-45% van de patiënten met het syndroom van Gilles de la Tourette gaat dit gepaard met angst. L-theanine beïnvloedt verschillende neurotransmitters in de hersenen (serotonine, GABA en dopamine). Vanwege de rustgevende effecten van L-theanine is in deze recente…

Lees meer

Quercetine vermindert nierschade bij hypertensie

Quercetine, een flavonoïde, heeft in verschillende onderzoeken laten zien dat het mogelijk kan helpen bij hoge bloeddruk. Dit onderzoek richtte zich op de effecten van suppletie met quercetine op nierschade en de langetermijneffecten bij mensen met hoge bloeddruk. De gegevens kwamen van de NHANES-dataset, waarin 5801 patiënten met hoge bloeddruk waren opgenomen. Daarnaast werden aanvullende…

Lees meer