Yearly Archives: 2025

Welke beweegvorm helpt ouderen met Alzheimer het beste?

De wereldwijde prevalentie van de ziekte van Alzheimer onder ouderen neemt toe, en lichaamsbeweging wordt steeds vaker ingezet als niet-farmacologische interventie. Er is echter nog geen consensus over welke vorm van beweging het effectiefst is voor het verbeteren van de kwaliteit van leven, het verlichten van depressieve symptomen en het verminderen van neuropsychiatrische klachten bij…

Lees meer

Gezond eten maakt je beter in álles

“Voeding is niet alles, maar zonder gezonde voeding is alles niets” - Wouter de Jong, voedings- en gezondheidsexpert, spreker, docent, diëtist en (top)sportconsultant. Voeding bepaalt in hoge mate ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Werkdruk, stress, vermoeidheid en ziekten, we proberen dit op allerlei manieren te voorkomen. In onze moderne, drukke maatschappij speelt voeding een belangrijker…

Lees meer

De noötrope werking van creatine | Metastudie

Creatine was tien jaar geleden nog in de eerste plaats een supplement voor bodybuilders en andere krachtsporters, maar inmiddels is duidelijk dat creatine een veel bredere ergogene werking heeft. Volgens een metastudie die in 2024 verscheen in Frontiers in Nutrition heeft creatine ook een significant noötroop effect. Studie Lees meer...

Lees meer

Dagelijkse bessenconsumptie goed voor de darmen

Een Finse gerandomiseerde gecontroleerde studie toont aan dat dagelijkse consumptie van bessen gedurende vier weken gunstige effecten heeft op de darmgezondheid en mogelijk beschermt tegen de ontwikkeling van dikke darmkanker. Aan de studie, uitgevoerd aan de Universiteit van Helsinki,  namen 45 gezonde volwassenen deel in de leeftijd van 20 tot 68 jaar. Een groep kreeg…

Lees meer

Ideaal voedingspatroon voor gezond ouder worden?

Een recente observationele studie gepubliceerd in Nature Medicine lijkt het ideale voedingspatroon voor gezond ouder worden te hebben gevonden. Een voeding rijk aan plantaardige producten, gecombineerd met gezonde dierlijke producten, lijkt van belang voor het behoud van cognitieve, fysieke en mentale gezondheid op latere leeftijd. Onderzoekers analyseerden gegevens van de Nurses’ Health Study en de Health Professionals…

Lees meer

Voeding beïnvloedt gezondheid sneller dan gedacht

Een recent gepubliceerde studie in Nature Medicine toont overtuigend aan dat een Westers voedingspatroon al binnen twee weken ontstekingsroutes activeert en het immuunsysteem verstoort. Daarentegen heeft een traditioneel Afrikaanse voeding een ontstekingsremmend effect en versterkt het de immuunregulatie. Aan de gerandomiseerde interventiestudie deden 77 gezonde Tanzaniaanse mannen mee tussen de 20 en 45 jaar oud. Ze waren…

Lees meer

Veelbelovende therapie voor kinderen met voedselallergieën: onderzoek in Nederland

In het Deventer Ziekenhuis wordt een baanbrekende therapie ontwikkeld voor kinderen met ernstige voedselallergieën. Kinderarts-allergoloog Ted Klok heeft een methode geïntroduceerd waarbij jonge kinderen met allergieën voor ei, melk en pinda's geleidelijk kleine hoeveelheden van deze voedingsmiddelen krijgen toegediend. Dit proces, bekend als orale immunotherapie, helpt het immuunsysteem deze voedingsmiddelen als niet-gevaarlijk te herkennen. De…

Lees meer

Kruiden voor behoud cognitie na beroerte

Jaarlijks krijgen ruim 18.000 Belgen en zo'n 40.000 Nederlanders een beroerte. Na een beroerte is herstel van cognitie en kwaliteit van leven prioriteit. Verschillende medicinale plantextracten hebben invloed op cognitieve vermogens. Chinese onderzoekers bestudeerden de effecten van negen verschillende planten(stoffen): Ginkgo biloba, Ginsenosides, Berberine, sint-janskruid, Resveratrol, Gastrodin, Crocus sativus L., Moringa oleifera en Panax Notoginseng Saponins. In de systematische review werden 48…

Lees meer

5 keer meer groeihormoon door deze dosis melatonine

Het innemen van een niet eens zo verschrikkelijke hoge dosis melatonine voordat je gaat slapen kan misschien je groeihormoon- en IGF-1-spiegel met een factor van 5 of 6 verhogen. Die conclusie trekken wij uit een case-studie die Italiaanse endocrinologen van University Hospital of Padova publiceerden in JCEM Case Reports. Studie Lees meer...

Lees meer