Monthly Archives: april 2025

Omega-3 beschermt het hart

We weten dat omega 3 gezond is, ook voor het hart. Maar medici, patiënten en ook gezonde mensen willen daar wel graag bewijzen van. Een meta-analyse (14 studies, ruim 70.000 mensen) kwam tot de conclusie dat suppletie met omega-3 vetzuren het risico op hartstilstand met 8% verlaagt. In risicogroepen (hoog LDL-cholesterol/triglyceriden in het bloed) vermindert…

Lees meer

Polyfenolen bieden cardiovasculaire bescherming

Polyfenolen zijn plantaardige bioactieve molecules, ze hebben een complexe structuur met meerdere ‘fenolringen’. In groenten en fruit zijn het de ‘bio’flavonoïden die de planten kleur geven, én beschermend zijn voor onze gezondheid. Maar gezonde polyfenolen komen ook voor in andere plantaardige voeding: koffie en thee, cacao, noten en zaden,… En deze bieden ook gezondheidsvoordelen, net…

Lees meer

Voldoende selenium is belangrijk voor mannen

Europa is een seleniumarm gebied. Eeuwenlange intensieve landbouw én erosie hebben de bodem uitgeput; ons voedsel bevat hierdoor (te) weinig selenium. Maar selenium is een levensbelangrijke stof voor de gezondheid van man én vrouw. Seleniumtekorten worden al lang in verband gebracht met de veel voorkomende prostaatproblemen in onze streken. Een Nederlandse studie zocht uit waarom selenium zo belangrijk…

Lees meer

Door multivitaminen voel je je beter

In Jakarta (Indonesië) zagen wetenschappers dat de gezondheid van 350 werknemers verbeterde na gedurende drie maanden een supplement met vitaminen en mineralen te nemen. De werknemers hadden bijna 50 % minder last van hoofdpijn, waterige ogen en een verstopte neus, en waren minder vermoeid. De wetenschappers veronderstelden dat de slechte gezondheid een gevolg was van het…

Lees meer

Olijfolie, vitamine D en omega 3 beïnvloeden genetische informatie in menselijk sperma

Een recente studie, gepubliceerd in Scientific Reports, toont aan dat een kortdurende dieetinterventie met olijfolie, vitamine D en omega-3-vetzuren het kleine niet-coderende RNA (sncRNA)-profiel van menselijk sperma kan veranderen. De resultaten suggereren dat voeding een directe invloed kan hebben op de genetische regulatie in spermacellen en mogelijk op de gezondheid van toekomstige generaties. Klein niet-coderend RNA…

Lees meer