Onderzoek toont aan dat mensen met hartproblemen die veel zout eten, sneller in het ziekenhuis belanden. Onderzoekers volgden een groep van hartpatiënten gedurende drie jaar en maakten een schatting van hun natriumconcumptie. Bijna de helft van de patiënten die gemiddeld 3,8 gram natrium per dag aten (bijna tien gram keukenzout), kwam in het ziekenhuis terecht tijdens de studieperiode. Van diegenen die minder dan 2,4 gram natrium innamen (zes gram zout) was dat slechts 15%. De grootste zouteters hadden bovendien drie keer meer kans om te sterven.
Ook al doe je geen zout bij je aardappelen of in de soep, je krijgt nog veel zout binnen via industrieel bewerkte voedingsmiddelen. De natuurlijke natriumconsumptie ligt rond de 0,8 gram natrium, probeer dus zo vaak mogelijk vers te eten.
Noot: de belangrijkste bron van natrium in onze maatschappij is keukenzout (natriumchloride, NaCl), maar natrium vind je ook terug in andere zouten (bijv. mononatriumglutamaat) en in mindere mate in natuurlijke voeding. Vandaar dat de onderzoekers de hoeveelheid natrium maten en niet enkel de hoeveelheid keukenzout.
Referenties:
JoAnne Arcand, Joan Ivanov et al. A high-sodium diet is associated with acute decompensated heart failure in ambulatory heart failure patients: a prospective follow-up study. November 17, 10, doi: 10.3945/#ajcn.110.000174
Yash Patel and Jacob Joseph. Sodium Intake and Heart Failure. Int J Mol Sci. 2020 Dec; 21(24): 9474. doi: 10.3390/ijms21249474
Jiayong Li, Zhe Zhen et al. Salt restriction and risk of adverse outcomes in heart failure with preserved ejection fraction. 2022 Aug 11;108(17):1377-1382. doi: 10.1136/heartjnl-2022-321167
Bron: ABC Gezondheid