Een team onderzoekers van het King's College in Londen onderzocht de impact van hele en gemalen amandelen op de samenstelling van de darmmicrobiota. Ze concludeerden dat de dagelijkse consumptie van een handvol amandelen de butyraatproductie in de darm bevordert. De studie is gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.
Er deden 87 gezonde volwassenen aan het onderzoek mee. De deelnemers consumeerden doorgaans minder dan de aanbevolen hoeveelheid voedingsvezels. Bovendien aten ze regelmatig ongezonde snacks (bv. chocolade en chips). De deelnemers werden verdeeld in drie groepen: één groep verruilde hun snacks voor 56 g hele amandelen per dag, een andere groep voor 56 g gemalen amandelen per dag en de controlegroep at ‘isocalorische’ muffins. De studie duurde vier weken. De onderzoekers keken voor aanvang van de studie en op het eindpunt naar darmmicrobiota-samenstelling en -diversiteit, korte-ketenvetzuren, vluchtige organische verbindingen, darmpassagetijd, ontlastingfrequentie en darmsymptomen (7-daags dagboek).
Er waren geen significante verschillen in de aanwezigheid van fecale bifidobacteriën tussen de drie groepen. De onderzoekers stelden vast dat het butyraatgehalte in de darm aanzienlijk hoger was bij de amandeleters dan bij degenen die de muffins aten. Er was geen significant verschil in de darmpassagetijd, maar de ‘hele amandeleters’ hadden een hogere feces-frequentie dan de andere groepen; anderhalve stoelgang meer per week. Deze bevindingen suggereren dat het eten van amandelen ook gunstig kan zijn bij obstipatie.
De auteurs concludeerden dat amandelconcumptie een beperkte invloed heeft op de samenstelling van de darmmicrobiota, maar dat het de butyraatconcentraties bij volwassenen verhoogt. Dat wijst op positieve veranderingen in de functionaliteit van de microbiota. Amandelen zijn een goede vezelbron, zonder darmsymptomen te triggeren. Ten slotte verbeterde de consumptie van hele en gemalen amandelen het voedingspatroon van de deelnemers, met een hogere inname van enkelvoudig onverzadigde vetzuren, vezels, kalium en andere belangrijke voedingsstoffen.
Al met al een uitkomst die zowel de darmgezondheid als de algehele gezondheid ten goede komt. Hierbij dient wel vermeld te worden dat de studie is gefinancierd door de Almond Board of California.
Referentie:
Creedon AC, Dimidi E, Hung ES, et al. The impact of almonds and almond processing on gastrointestinal physiology, luminal microbiology and gastrointestinal symptoms: a randomized controlled trial and mastication study. The American journal of clinical nutrition, 2022.