Carnitine verbetert glycemische markers

l-carnitineL-carnitine speelt een rol in de vet– en suikerstofwisseling. Het helpt langeketenvetzuren in de mitochondriën te transporteren en steeds meer bewijs duidt ook op een rol in de insulinegevoeligheid en metabole flexibiliteit.

De wetenschappers voerden een grote analyse uit op basis van de beschikbare gerandomiseerde klinische onderzoeken waarbij L-carnitine oraal werd toegepast gedurende minimaal een week. De deelnemers waren gezonde volwassenen of mensen met een chronische aandoening. Totaal werden 41 studies opgenomen in de analyse. Gebruikte doseringen liepen uiteen van 0,25 gram tot 4 gram per dag gedurende 2 weken tot een jaar. Deze grote spreiding bemoeilijkte de analyse van de data.

Van de 41 studies lieten 39 studies zien dat suppletie met L-carnitine de nuchtere bloedsuikerspiegel significant deed dalen. Bij 20 studies vond men een verbeterde HbA1c-waarde (een marker voor de glucosestofwisseling durende een langere tijd). Negentien studies wezen op een afname van de serum-insuline en 17 studies lieten een verbeterde insulinegevoeligheid zien.

Resultaten werden meer uitgesproken bij gebruik gedurende langer dan 12 weken. De beste resultaten op de suikerstofwisseling werden bereikt bij gebruik gedurende 50 weken. Een verlaging in de insulinespiegel werd vaker gevonden bij gebruik van een dagdosering vanaf 2 gram en effecten waren groter bij mensen met overgewicht en obesitas. L-carnitine zou hiermee een rol kunnen spelen in de behandeling van mensen met overgewicht/obesitas en een verstoorde bloedsuikerspiegel.

Referentie:
Zamani M, Pahlavani N, Nikbaf-Shandiz M et al. The effects of L-carnitine supplementation on glycemic markers in adults: A systematic review and dose-response meta-analysis. Frontiers in Nutrition 2023:9;3283.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6336

Comments are closed.