Groenten en fruit zijn gezond, maar de meeste mensen eten er te weinig van om er optimale gezondheidswinst uit te halen. De aanbevolen 5 porties zijn bovendien zeker nog aan de lage kant, want studies spreken over 800 gram/dag.
Maar welke zijn het gezondst? Zeker is dat zoveel mogelijk variatie, in soorten en kleuren, de beste optie is. Donkere bessen zijn al veelgeroemd, maar ook andere vruchten en groenten zouden superkwaliteiten hebben.
Zo vergeleek een grootschalige Amerikaanse studie (>200.000 deelnemers, over 32 jaar) 52 fruit-groenten-soorten en hun invloed op biomarkers voor chronische ziekten. 19 ervan werden geïdentificeerd met ‘hoge metabole kwaliteit’, in de top 5: appels/peren, ijsberg-/kropsla, spinazie, (alfalfa)spruitgroenten, aubergines/pompoenen/courgettes…
Een ‘Amerikaanse’ selectie, maar de resultaten liegen er niet om: vergeleken met ‘lage gebruikers’ hadden de ‘grootste gebruikers’ 11 tot 15% minder risico op cardiovasculaire ziekten, diabetes en COPD.
Een andere overzichtsstudie kwam uit op een risicovermindering van 25% voor COPD bij de hoogste fruit-groentenconsumptie.
Referenties:
Zhang Y et al. High-quality fruit and vegetable characterized by cardiometabolic biomarkers and its relation to major chronic disease risk: results from three prospective US cohort studies
Am J Clin Nutr 2024 May 25; S0002-9165(24)00514-8.
Zhai H, Wang Y, Jiang W. Fruit and Vegetable Intake and the Risk of Chronic Obstructive Pulmonary Disease: A Dose-Response Meta-Analysis of Observational Studies. Biomed Res Int. 2020 Feb 21;2020:3783481.
Aune D. Plant Foods, Antioxidant Biomarkers, and the Risk of Cardiovascular Disease, Cancer, and Mortality: A Review of the Evidence. Adv Nutr. 2019; 10(Suppl_4):S404-S421
Bron: ABC Gezondheid