Lang werd aangenomen dat hartziekten minder voorkwamen bij vrouwen, omdat deze tot aan de menopauze beschermd worden door oestrogenen. Daardoor bleven veel hartinfarcten bij vrouwen ondergediagnosticeerd. Er was ook nauwelijks onderzoek op dit gebied bij vrouwen.
Ondertussen is duidelijk geworden dat vrouwen hun eigen, specifieke cardiovasculaire risicofactoren hebben. Hartfalen bij de vrouw is moeilijker te behandelen dan bij de man, waardoor het overlijdensrisico voor vrouwen zelfs groter is dan voor mannen.
Preventie is daarom nog belangrijker. Meerdere studies benadrukten al het potentieel van meer (vette)vis eten en/of Omega 3-suppletie ter preventie van hart- en vaatziekten. Eén studie vermeldt specifiek een hoger cardiovasculair risico van lage visconsumptie voor vrouwen.
Het recentste onderzoek vergeleek de omega 3-consumptie in de loop van het leven met het cardiovasculair risico bij vrouwen. Vooral in de postmenopauzale periode, als oestrogeenniveaus dalen, kan verhogen van de consumptie van vette vis en Omega 3-suppletie belangrijk zijn.
Referenties:
Hall WL. Long chain n-3 polyunsaturated fatty acid intake across the life span for cardiovascular disease prevention in women. Proc Nutr Soc 2024 March; 6:1-12.
Park GH et al. Association between Seafood Intake and Cardiovascular Disease in South Korean Adults: A Community-Based Prospective Cohort Study. Nutrients 2027; 14(22):4864.
Petermann-Rocha F et al. Vegetarians, fish, poultry, and meat-eaters: who has higher risk of cardiovascular disease incidence and mortality? A prospective study from UK Biobank.
Eur Heart J. 2021; 42(12):1136-1143.
Hall WL. The future for long chain n-3 PUFA in the prevention of coronary heart disease: do we need to target non-fish-eaters? Proc Nutr Soc. 2017; 76(3):408-418.
Bron: ABC Gezondheid