Strikte natriumbeperking niet zinvol bij hartfalen

nb_natriumbeperking_hartfalenStrikte natriuminname, met of zonder beperkingen op vochtinname, zal waarschijnlijk geen klinisch voordeel opleveren voor patiënten met hartfalen, meldden auteurs van een recente review in The European Journal of Clinical Investigation.

Het onderzoek werd deels geïnspireerd door de grootschalige, multicenter SODIUM-HF-studie. Deze studie toonde aan dat natriumbeperking niet leidde tot een vermindering van de gecombineerde uitkomst van sterfte door alle oorzaken, cardiovasculaire ziekenhuisopnames en spoedeisende hulpbezoeken vanwege cardiovasculaire problemen.

De meeste in deze review geïncludeerde gerandomiseerde onderzoeken waren klein en keken naar zeer uiteenlopende interventies. De onderzoeken die tussen 2000 en 2021 zijn gepubliceerd, hadden populaties variërend van 12 tot 203 deelnemers, zowel klinische als poliklinische patiënten, en omvatten mensen met een uiteenlopende mate van hartinsufficiëntie. De natriuminterventies varieerden van extreme beperkingen (< 800 mg/d) tot meer gematigde benaderingen (2-3 g/d). Geen enkele studie, ongeacht het niveau van beperking, toonde een vermindering in mortaliteit of ziekenhuisopnames aan.

De auteurs concluderen dat een matige natriuminname van 2-3 g per dag een acceptabel niveau lijkt. Een striktere natriumbeperking kan nodig zijn bij chronische nierziekte, waarbij de nieren moeite hebben met de verwerking van natrium. Het debat over strikte natriumbeperking in hartfalen blijft bestaan, maar volgens recent bewijs is het tijd om dit debat af te sluiten. Natriumbeperking is moeilijk te kwantificeren en er zijn verschillen in gevoeligheid voor natrium, afhankelijk van de oorzaak en het stadium van hartfalen, en andere demografische factoren zoals etniciteit en geslacht.

Referentie:
Raggi P. Salt versus no salt restriction in heart failure a review. Eur J Clin Invest. 2024;e14265.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7222

Comments are closed.