Goji bessen worden gepromoot als ‘superfood’, maar maken eigenlijk als exotische vruchten geen deel uit van ons voedingspatroon. Zijn ze werkelijk zo gezond?
Goji bessen worden in China al ruim 2000 jaar medicinaal gebruikt ter behandeling van hypertensie, arteriosclerose en hartproblemen. De actieve component van gojibessen is ‘Lycium barbarum polysaccharide (LBP)’, en deze werd geëvalueerd in een Chinese overzichtsstudie.
Op basis van 322 beschikbare studies en publicaties besloten de onderzoekers “De dagelijkse consumptie van LBP heeft significante effecten op het reguleren van bloedlipiden (triglyceriden), LDL- en HDL-cholesterol, en de nuchtere glycemiewaarden (bloedglucose). Totaalcholesterol bleef ongewijzigd.
De onderzoekers: “Goji kan beschouwd worden als een nuttig ‘geneesmiddel’ om chronische ontstekingsziekten te voorkomen en te behandelen. Een gezond voedingspatroon met gojibessen is een veelbelovende keuze voor de toekomst.”
De bessen zijn gedroogd vlot beschikbaar, en lekker. Dus een aanrader…
Referenties:
Zhou B et al. The effect of Lycium barbarum polysaccharide on the glucose and lipid metabolism: A systematic review and meta-analysis. J Am Nutr Assoc 2022; 41(6):618-626.
Zeng X et al. L. barbarum (Lycium barbarum L.) supplementation for lipid profiles in adults: A systematic review and meta-analysis of RCTs. Medicine (Baltimore). 2023; 102(39):e34952.
Bron: ABC Gezondheid