Verhoogt ultra-bewerkt voedsel het risico op hart- en vaatziekten?

ultra-processed-foodsEen grootschalige Amerikaanse systematische review en meta-analyse laat zien dat het eten van ultra-bewerkt voedsel het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verhoogt.

De studie onderzocht gegevens van meer dan 200.000 deelnemers uit drie grote groepen, Nurses’ Health Study (n = 75.735), Nurses’ Health Study II (n = 90.813) en de Health Professionals Follow-Up Study (n = 40.409). De onderzoekers hebben systematisch gezocht in Medline en Embase naar prospectieve studies die de associatie onderzochten tussen de consumptie van ultra-bewerkt voedsel en het voorkomen van niet-fatale hartinfarcten, fatale coronaire hartziekten, niet-fatale/fatale beroertes en hart- en vaatziekten in het algemeen.

Personen die de meeste ultra-bewerkte voedingsmiddelen consumeerden, hadden 11% meer kans op hart- en vaatziekten, 16% meer risico op coronaire hartziekten en 4% hoger risico op een beroerte, vergeleken met degenen die de minste ultra-bewerkte voedingsmiddelen aten.

De onderzoekers zagen vooral verhoogde risico's bij de consumptie van suikerhoudende en kunstmatig gezoete dranken, evenals bewerkt vlees. Daarentegen waren er juist lagere risico's geassocieerd met het eten van brood, yoghurt en hartige snacks. Deze bevindingen komen overeen met eerdere studies uit andere landen. De auteurs adviseren dat het verminderen van het gehalte aan natrium, verzadigde vetten, toegevoegde suikers en additieven in volkorenbrood, ontbijtgranen en sommige hartige snacks de voedingswaarde van deze producten kan verbeteren. Verdere studies zijn nodig in meer diverse bevolkingsgroepen om deze resultaten te bevestigen.

Referentie:
Mendoza K, Smith-Warner SA, Rossato SL, et al. Ultra-processed foods and cardiovascular disease: analysis of three large US prospective cohorts and a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. Lancet Reg Heal. 2024;37.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7271

Comments are closed.