In het afgelopen decennium is duidelijk geworden dat een hoge inname van fructose tot metabole verstoring leidt, en een risicofactor is voor hart- en vaatziekten. Bronnen van fructose zijn frisdrank, vruchtensap, koek en gebak, bewerkte voedingsmiddelen, maar ook (gedroogd) fruit.
Een van de verstoringen die een hoge inname van fructose tot gevolg heeft is dyslipidemie (een hoog totaal cholesterol, een hoog LDL-cholesterol en hoge triglyceridenwaarden). In haar lezing ‘Atherosclerose: kijk bredere dan enkel cholesterol’ op het onlangs gehouden BIOK-congres, gaf Angélique De Beule directrice van het BIOK, inzage in hoe deze fysiopathologische reactie tot stand kan komen.
Zeker bij een lage status van antioxidanten (of een dysfunctioneel lichaamseigen antioxidantsysteem), maar ook door een hoge inname van fructose (meer dan 25 gram per dag), raakt de lever belast en ontstaat een verhoging van LDL-cholesterol. Fructose uit voeding verhoogt de novo lipogenese in de lever (wat leidt tot leververvetting), verhoogt insulineresistentie, bevordert vetopslag op de buik bij obesitas en bevordert dyslipidemie.
Een vanzelfsprekend voedingsadvies is om fructose in bewerkte voedingsmiddelen te vermijden. Voor die mensen met een hoog LDL-cholesterolgehalte, is het echter ook zaak, hoewel het in eerste instantie een vreemd advies lijkt, niet teveel (gedroogd) fruit te gebruiken. Vruchten variëren in hun fructosegehalte. Zo bevat een kopje gedroogde vijgen al 23 gram fructose, terwijl een kopje niet gedroogde cranberries 0.7 gram fructose bevat.
Referentie:
Busnatu, S. S., Salmen, T., Pana, M. A., Rizzo, M., Stallone, T., Papanas, N., Popovic, D., Tanasescu, D., Serban, D., & Stoian, A. P. (2022). The Role of Fructose as a Cardiovascular Risk Factor: An Update. Metabolites, 12(1), 67.
Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/hoog-cholesterol-en-fructose