Lipoproteïne A (Lp(a)) is een onafhankelijke risicofactor voor atherosclerotische hart- en vaatziekten. Ongeveer 30% van de wereldbevolking heeft verhoogde Lp(a)-waarden, wat hun risico op atherosclerotische hart- en vaatziekten verhoogt. Wetenschappers hebben in The American Journal of Clinical Nutrition een meta-analyse gepubliceerd waarin zij hebben bepaald of de consumptie van verzadigd vet de Lp(a)-concentraties beïnvloedt bij volwassenen zonder atherosclerotische hart- en vaatziekten.
In totaal zijn 26 studies met 1325 deelnemers en 49 verschillende dieetvergelijkingen onderzocht. Het verschil in verzadigde vetzuren tussen voedingspatronen met weinig en veel verzadigd vet was gemiddeld 7,6%. Na het volgen van een voedingspatroon met minder verzadigd vet bleek tegen de verwachting in de Lp(a)-concentratie gemiddeld 5,5% hoger te zijn dan bij voedingspatronen met meer verzadigd vet. Dit effect was sterker wanneer verzadigd vet werd vervangen door koolhydraten (Lp(a)-stijging van 8,7%) of transvetten (Lp(a)-stijging van 12,5%). Daarentegen toonde de analyse dat de vervanging van verzadigd vet door enkelvoudig onverzadigde vetzuren of meervoudig onverzadigde vetzuren geen significante verandering in Lp(a)-concentratie teweegbracht. Dit suggereert dat voedingspatronen die verzadigd vet vervangen door onverzadigde vetten, zoals aanbevolen door voedingsrichtlijnen, geen uitgesproken effect hebben op Lp(a)-waarden.
Het onderzoek wijst uit dat de vervanging van verzadigd vet door koolhydraten of transvetten ongunstige effecten heeft op de cardiovasculaire gezondheid en het risico op atherosclerotische hart- en vaatziekten mild zou kunnen verhogen.
Referentie:
Riley T, Sapp P, Kris-Etherton P, et al. Effects of saturated fatty acid consumption on lipoprotein (a): a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. The American Journal of Clinical Nutrition 2024;120(3):619-629.