Bij Japanners jonger dan vijftig verlaagt een supplement met polyfenolen uit olijfolie de oxidatie van LDL-cholesterol, maar niet bij Japanners ouder dan vijftig. Die vaststelling werd gedaan in een gecontroleerde studie waarin de controlegroep geraffineerde olijfolie nam. Wellicht heeft dat te maken met verschil in eetgewoonten.
Het effect van een supplement met polyfenolen hangt uiteraard af van hoeveel (of hoe weinig) polyfenolen iemand inneemt via de dagelijkse voeding. In de studie bedroeg de gemiddelde inname 600 mg/d in de jongere subgroep en 900 mg in de oudere subgroep. Groene thee en koffie zijn twee belangrijke bronnen die het verschil mee verklaarden.
De olijfolie (14 gram per dag) bevatte slechts 5 mg polyfenolen. Kwantitatief was dit natuurlijk niet genoeg om de kloof te dichten; kwalitatief hebben ze echter een veel krachtigere werking op de LDL-cholesterolpartikels dan andere polyfenolen.
Referentie:
Tsujino S, Sadamitsu S, Nosaka N et al. Age-Related Effects of Olive Oil Polyphenol Ingestion on Oxidation of Low-Density Lipoprotein in Healthy Japanese Men: A Randomized Controlled Double-Blind Crossover Trial. Nutrients. 2024 Oct 1;16(19):3342. doi: 10.3390/nu16193342