Gastro-intestinale klachten komen vaak voor bij atleten. Tijdens hoogintensieve duursporttrainingen kan hypoxie-reperfusie (een tekort aan zuurstof en vervolgens herstel hiervan) ontstaan in de darm. Dit kan een negatieve impact hebben op de darmflora en de darmbarrière, onder meer door het verhogen van de permeabiliteit van het darmepitheel. Als gevolg kunnen gastro-intestinale symptomen ontstaan.
Uit een recent onderzoek (2024) blijkt dat gastro-intestinale symptomen verminderen en de hoeveelheid bifidobacteriën in de darm toeneemt na drie weken inname van een gefermenteerd wei-eiwitpoeder met galacto-oligoschariden (GOS).
50 atleten met gastro-intestinale klachten
In totaal deden 50 atleten met spijsverteringsklachten mee. Gedurende drie weken kregen ze dagelijks een gefermenteerd wei-eiwitpoeder. Dit bestond uit 8 gram eiwit en 4 gram galacto-oligosachariden. Aan de hand van gevalideerde vragenlijsten (onder meer de Gastrointestinal Symptom Rating Scale, GSRS en de Physical Health Questionnaire, PHQ) werden de klachten bijgehouden. Daarnaast werd de ontlasting geanalyseerd en de darmmicrobiota in kaart gebracht.
Verbeterde darmgezondheid en vermindering van klachten
Na drie weken suppletie vertoonde de groep met klachten een significante toename van bifidobacteriën en een significante afname (van 72% naar 54%) van ernstige gastro-intestinale klachten (zoals buikpijn, diarree of constipatie). Ook was er een significant lagere score van de PHQ, wat een betere algemene fysieke gezondheid betekent. In de groep zonder gastro-intestinale klachten werden geen verbeteringen waargenomen. Deze resultaten suggereren dat suppletie met gefermenteerd wei-eiwitpoeder met galacto-oligosachariden ingezet kan worden om gastro-intestinale klachten te verbeteren bij atleten. Verdere studies zijn nodig om deze bevindingen te bevestigen.
Referentie:
Wardenaar FC et al. Explorative characterization of GI complaints, general physical and mental wellbeing, and gut microbiota in trained recreative and competitive athletes with or without self-reported gastrointestinal symptoms. Nutrients. 2024;16:1712.