Bij een deel van de reumapatiënten wordt onvoldoende verbetering bereikt met de huidige behandelmogelijkheden. Door het uitvoeren van een meta-analyse is voor het eerst nader bekeken of suppletie met N-acetylcysteïne (NAC) van toegevoegde waarde zou kunnen zijn bij de behandeling van reumapatiënten.
Oxidatieve stress is betrokken bij de ontwikkeling van reuma en suppletie met antioxidanten heeft gunstige effecten laten zien bij patiënten met reuma. N-acetylcysteïne (NAC) heeft sterke antioxidant- en ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan van nut zijn bij aandoeningen zoals ulceratieve colitis, systemische lupus erythematosus en sclerodermie [1]. Ook als voorloper van glutathion, een belangrijk lichaamseigen antioxidant, draagt NAC bij als antioxidant.
Recent onderzoek toont aan dat NAC ontsteking van het synovium (de binnenbekleding van het gewricht) tegengaat. Verder heeft het (in vitro) een regulerende invloed op immuuncellen en remt het de afbraak van gewrichtskraakbeen en bot [1].
Voor het eerst is verkend of NAC als toevoeging aan de standaardbehandeling verdere verbeteringen zou kunnen geven bij reuma. Hiertoe werd in vijf bekende databases (CINAHL, Cochrane Library, EMBASE, PubMed, Web of Science) gezocht naar geschikte studies van goede kwaliteit. Uiteindelijk werden vier studies geselecteerd voor de systematische review en meta-analyse. In totaal omvatten deze studies 204 patiënten. Alle vier de studies waren (toevallig) uitgevoerd in Iran [1].
In deze vier studies kregen de patiënten tweemaal daags 600 mg NAC in aanvulling op hun standaardbehandeling. De studieduur varieerde van 3 maanden (1 studie), 12 weken (2 studies) en 8 weken (1 studie).
Verbetering in gevoelige gewrichten
Uit de evaluatie van de betrokken studies kwam naar voren dat suppletie met NAC een duidelijke vermindering gaf van het aantal gevoelige en gezwollen gewrichten. Daarnaast waren ontstekingsmarkers (bezinkingssnelheid en C-reactief proteïne) duidelijk verlaagd.
De resultaten wijzen op een mogelijk nut van suppletie met NAC bij reumapatiënten en rechtvaardigen verder klinisch onderzoek hiernaar [1].
Refererentie:
He T, Ren K, Xiang L, et al. Efficacy of N-Acetylcysteine as an Adjuvant Therapy for Rheumatoid Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Br J Hosp Med (Lond). 2024 Nov 30;85(11):1-16.
Bron: Springfield Nutra