Groene thee bij zwangerschapsdiabetes

groene-thee-zwangerschapsdiabetesTijdens de zwangerschap is, door de hogere belasting, de stofwisseling extra gevoelig voor suikerziekte. Deze vorm van diabetes lijkt op Diabetes type 2, en ontstaat doordat er meer insuline nodig is voor het groeiende kind. Als de pancreas dit niet aankan, ontstaat zwangerschapsdiabetes. Dit brengt ernstige risico’s mee voor zowel moeder als kind. De baby’s hebben vaak een te hoog geboortegewicht, waardoor de bevalling zwaarder en gevaarlijker wordt. En moeder en kind hebben nadien een groter risico op suikerziekte.

Uit een Chinees onderzoek blijkt dat groene thee-extract, een supplement met de werkzame stof uit groene thee (500 mg EGCG), bescherming kan bieden bij zwangerschapsdiabetes: een lagere bloedsuikerspiegel, minder insulineresistentie en een betere functie van de pancreas. De baby’s hadden minder verwikkelingen en gemiddeld een normaler geboortegewicht, wat de bevalling gemakkelijker maakte. Ook nadien was de gezondheid van de baby’s beter: minder problemen met luchtwegen en bloedsuikerschommelingen, en minder risico op diabetes later.

Referenties:
Zhang Z, Su S, Yu X, et al. Dietary epigallocatechin 3-gallate supplement improves maternal and neonatal treatment outcome of gestational diabetes mellitus: a double-blind randomised controlled trial. J Hum Nutr Diet. 2017, mar 6. DOI: 10.1111/jhn.12470] Chowdhury A, Sarkar J, Chakraborti T, et al. Protective role of epigallocatechin-3-gallate in health and disease: a perspective. Biomed Pharmacother 2016;78:50–59.
Ferreira MA, Silva DM, de Morais AC Jr, et al. Therapeutic potential of green tea on risk factors for type 2 diabetes in obese adults – a review. Obes Rev 2016;17:1316–1328.
Reece EA (2010) The fetal and maternal consequences of gestational diabetes mellitus. J Matern Fetal Neonatal Med 23(3):199–203. https://doi.org/10.3109/14767050903550659

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.