Goede vitamine D-status: significante gezondheidsvoordelen

Goede-vitamineD-statusHet belang van vitamine D voor botten en spieren is bekend, maar het cruciale belang voor de algemene gezondheid veel minder: immuniteit, cardiovasculair, kankerpreventief, hersenfunctie,… Maar ook voor moeder en kind tijdens de zwangerschap.
Studies rapporteren echter zelden gezondheidsvoordeel van vitamine D-niveaus. Volgens een nieuwe studie ligt dit aan “de slechte studie-opzet, met te lage suppletiedosissen”. In een grote overzichtsstudie stellen de researchers ‘de puntjes op de i’ inzake vitamine D-niveaus:

- Er is overtuigend bewijs dat een aanzienlijk deel van de overlijdens in de winter zouden kunnen voorkomen worden door hogere vitamine D-niveaus.
- Vitamin D-deficiëntie is hoog in Noordelijke regios, variërend naar de breedtegraad (18-45% in de VS) en naargelang het seizoen.
- De aanbeveling van deze review: een minimum van 30 ng/mL, bij voorkeur 40–70 ng/mL (bloedwaarden). De onderzoekers besluiten: “Het verhogen van de vitamine D-niveaus bij de gehele bevolking zou zeer significante gezondheidsvoordelen hebben.”

Referenties:
Vitamin D: Evidence-Based Health Benefits and Recommendations for Population Guidelines. Nutrients, January 2025
Wimalawansa SJ. Physiology of Vitamin D-Focusing on Disease Prevention. Nutrients 2024, 16:1666.
Demay MB et al. Vitamin D for the Prevention of Disease: An Endocrine Society Clinical Practice Guideline. J. Clin. Endocrinol. Metab. 2024; 10:1907–1947.
Grant W et al. Seasonal variations of U.S. mortality rates: Roles of solar ultraviolet-B doses, vitamin D, gene expression, and infections. J Steroid Biochem. Mol. Biol. 2017; 173, 5–12.
Cu A et al. Global and regional prevalence of vitamin D deficiency in population-based studies from 2000 to 2022: A pooled analysis of 7.9 million participants. Front. Nutr. 2023; 10:1070808.
Giustina A et al. Consensus Statement on Vitamin D Status Assessment and Supplementation: Whys, Whens, and Hows. Endocr. Rev. 2024; 45:625–654
Bird JK et al. Micronutrient intakes in the Dutch diet: foods, fortified foods and supplements in a cross sectional study. Eur J Nutr. 2023: 1-19
9 op de 10 Nederlanders krijgt te weinig vitamine D binnen. IVG https://www.ivg-info.nl/nieuws/9-op-de-10-nederlanders-krijgt-te-weinig-vitamine-d-binnen/
We nemen te weinig vitamine A en D in via onze voeding.
https://www.sciensano.be/nl/pershoek/we-nemen-te-weinig-vitamine-a-en-d-onze-voeding
https://www.sciensano.be/nl/resultaten-van-de-nationale-voedselconsumptiepeiling-2022-2023

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.