
Een recente observationele studie gepubliceerd in Nature Medicine lijkt het ideale voedingspatroon voor gezond ouder worden te hebben gevonden. Een voeding rijk aan plantaardige producten, gecombineerd met gezonde dierlijke producten, lijkt van belang voor het behoud van cognitieve, fysieke en mentale gezondheid op latere leeftijd.
Onderzoekers analyseerden gegevens van de Nurses’ Health Study en de Health Professionals Follow-Up Study. In deze studie volgen wetenschappers in totaal 105.015 personen (66% vrouwen, gemiddelde leeftijd 53 jaar) over een periode van 30 jaar. Deelnemers vulden regelmatig vragenlijsten in over hun voedingsgewoonten. De onderzoekers evalueerden de naleving van acht verschillende voedingspatronen en het gebruik van ultrabewerkte voedingsmiddelen. Op basis daarvan keken ze naar de relatie met gezond ouder worden. Daarmee doelden ze op het bereiken van de leeftijd van 70 jaar zonder chronische ziekten, met behoud van cognitieve, fysieke en mentale gezondheid.
Van de 105.015 deelnemers bereikten 9.771 personen (9,3%) de leeftijd van 70 jaar in goede gezondheid. Mensen die het gezondst aten, dus het hoogste scoorden op een gezonde plantaardige voeding of op de Alternative Healthy Eating Index (AHEI) hadden een duidelijk grotere kans om gezond ouder te worden dan mensen die het minst gezond aten. Bij de gezonde plantaardige voeding was die kans ongeveer 45% hoger. Dit voedingspatroon richt zich vooral op de kwaliteit van plantaardige voeding, zoals groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten en noten, en vermijdt bewerkte plantaardige en dierlijke producten. De Alternative Healthy Eating Index beoordeelt naast plantaardige voeding de inname van gezonde vetten, vis, magere zuivel en matige alcoholconsumptie, en ontmoedigt het gebruik van rood vlees, transvetten en suikerhoudende dranken. Bij dit bredere eetpatroon was de kans op gezond ouder worden zelfs 86% hoger. Wanneer de onderzoekers de grens voor gezond ouder worden verhoogden naar 75 jaar, werd het verschil nog groter: mensen met het hoogste AHEI-score hadden dan ruim twee keer zoveel kans om die leeftijd in goede gezondheid te bereiken vergeleken met mensen met de laagste score. Hogere inname van fruit, groenten, volle granen, onverzadigde vetten, noten, peulvruchten en magere zuivelproducten waren gekoppeld aan een grotere kans op gezond ouder worden. Daarentegen waren hogere innames van transvetten, natrium, suikerhoudende dranken en rood of bewerkt vlees omgekeerd geassocieerd met gezond ouder worden.
Hoewel deze studie sterke associaties aantoont tussen voeding en gezond ouder worden, zijn er enkele beperkingen. De deelnemers waren voornamelijk gezondheidsprofessionals, wat de generaliseerbaarheid naar de algemene bevolking kan beperken. Bovendien is de observatiestudie gebaseerd op zelfgerapporteerde gegevens, wat kan leiden tot recall bias.
Tessier AJ, Wang F, Korat AA, et.al. Optimal dietary patterns for healthy aging. Nat Med. 24 maart 2025;1-9.
Bron: https://nieuw.voedingsgeneeskunde.nl/nieuwsbrief-576/ideaal-voedingspatroon-voor-gezond-ouder-worden