
Een Finse gerandomiseerde gecontroleerde studie toont aan dat dagelijkse consumptie van bessen gedurende vier weken gunstige effecten heeft op de darmgezondheid en mogelijk beschermt tegen de ontwikkeling van dikke darmkanker.
Aan de studie, uitgevoerd aan de Universiteit van Helsinki, namen 45 gezonde volwassenen deel in de leeftijd van 20 tot 68 jaar. Een groep kreeg voeding met dagelijks 150 gram rood en bewerkt varkensvlees. De andere groep volgde hetzelfde vleespatroon, maar kreeg daar dagelijks 200 gram Finse bessen bij, waaronder bosbessen, vossenbessen, frambozen en zwarte bessen. De interventie duurde vier weken. Voor en na de interventie verzamelden de onderzoekers fecesmonsters, hielden de voedingsinname bij en voerden laboratoriumanalyses uit.
Uit de resultaten bleek dat de bessenconsumptie leidde tot een duidelijke toename van beschermende voedingsstoffen zoals vitamine C en E, mangaan, vezels en polyfenolen zoals quercetine en myricetine. Terwijl de totale microbiële diversiteit tussen de groepen niet sterk verschilde, nam in de vleesgroep het aandeel van gunstige bacteriën zoals Faecalibacterium en Roseburia af, terwijl potentieel nadelige bacteriën zoals Peptostreptococcaceae toenamen. Deze veranderingen bleven uit bij de deelnemers die bessen consumeerden, wat wijst op een mogelijk beschermend effect van het bessendieet op de darmmicrobiota.
In de ontlasting van de bessengroep vonden de onderzoekers hogere concentraties van bepaalde polyfenolen. De onderzoekers testten ook het effect van ‘fecaal water’, een waterige extractie van ontlasting, op kankercellen in het lab. Fecaal water van deelnemers die bessen hadden gegeten verlaagde significant de overlevingskans van zowel kwaadaardige darmkankercellen als van goedaardige, snel delende cellijnen. Vooral p-coumarinezuur bleek sterk gerelateerd aan deze remmende werking op kankercellen.
Concluderend hadden deelnemers die dagelijks bessen aten naast voeding met rood en bewerkt vlees, meer beschermende polyfenolen in hun ontlasting, vertoonden minder ongunstige veranderingen in hun darmmicrobioom en hun ontlastingsmateriaal bleek in staat om de overlevingskans van darmkankercellen in het laboratorium te verlagen. Een kanttekening bij de studie is dat de looptijd relatief kort was en de groep deelnemers klein. Ook maakten de onderzoekers geen gebruik van klinische eindpunten, maar uitsluitend van biochemische en in vitroanalyses.
Onali T, Slabá H, Jian C, et.al. Berry supplementation in healthy volunteers modulates gut microbiota, increases fecal polyphenol metabolites and reduces viability of colon cancer cells exposed to fecal water-a randomized controlled trial. J Nutr Biochem. 2025;109906.
Bron: https://nieuw.voedingsgeneeskunde.nl/nieuwsbrief-576/dagelijkse-bessenconsumptie-goed-voor-de-darmen