Ondanks alle waarschuwingen voor antibioticaresistentie is het antibioticagebruik nog steeds gigantisch hoog. We weten al lang dat dit slecht is voor de darmflora, én dat dit veel nefaste gevolgen kan hebben voor de (darm)gezondheid.
Wetenschappers onderzochten grondig de cijfers van de zeer grote, tienjarige Zweedse ESPRESSO-studie. Ze identificeerden 23.982 nieuwe diagnoses van IBD (inflammatoire darmziekten) en vergeleken het antibioticagebruik met bijna 118.000 controlepersonen.
De resultaten:
Antibioticagebruik zorgde voor bijna een verdubbeling van het risico op IBD, tegenover geen antibiotica. Voor ziekte van Crohn: 1,88, dus bijna twee maal meer risico, voor ulceratieve colitis (chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm) tot 2,5 maal hoger risico.
Het risico verhoogde telkens met het aantal ‘kuren’. En de resultaten bleven ongeveer dezelfde als de patiënten vergeleken werden met directe familieleden. Dit wijst er op dat het meestal niet de genen zijn die hier schuld aan hebben.
Mijd dus onnodige antibiotica, én corrigeer waar nodig met een stevige probioticakuur.
Referentie:
Nguyen LH, Ludvigsson JF et al. Antibiotic use and the development of inflammatory bowel disease: a national case-control study in Sweden. Lancet Gastroenterol Hepatol 2020 Nov;5(11):986-995.
Bron: ABC Gezondheid