Aantal kinderen met type-1-diabetes verdubbeld

diabetesHet aantal kinderen met type-1-diabetes is de laatste 30 jaar verdubbeld en wordt vooral in het najaar/winter gediagnosticeerd.

Het aantal kinderen dat per jaar de diagnose diabetes mellitus type 1 krijgt, is in de afgelopen 30 jaar verdubbeld. Dat concludeert Angelien Spaans-Hummelink in haar proefschrift Scope of epidemiology and daily practice in children with type 1 diabetes in the Netherlands.

Spaans promoveerde op 15 mei 2019 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

 

Vaker in de winter

Naast een toename van het aantal kinderen, blijkt uit het onderzoek van Spaans ook dat de meeste diagnoses in het najaar en in de winter gesteld worden. Spaans gebruikte voor haar onderzoek gegevens van kinderen van 0 tot 14 jaar uit de database Vektis, waarin zorgverzekeraars informatie bijhouden over gestelde diagnoses en uitgeschreven recepten voor medicatie. 'De toename in het aantal diagnoses, en ook het feit dat dat seizoensgebonden is, is niet uniek voor Nederland,' vertelt ze. 'Dat beeld zien we wereldwijd.' Een directe verklaring voor die seizoensgebondenheid is er nog niet. 'Men vermoedt wel dat het met virussen te maken heeft, maar daar is nog geen sluitend bewijs voor.' Opvallend is overigens dat de diagnose bij kinderen van 0 tot 4 jaar juist vaker in het voorjaar gesteld wordt.

 

Auto-immuunziekten

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte: het afweersysteem keert zich tegen een systeem van het eigen lichaam, waardoor dat niet goed functioneert. 'We weten al dat kinderen met diabetes type 1 relatief vaak een andere auto-immuunziekte hebben, zoals een snelle of een te trage schildklier of coeliakie (glutenallergie).' Ook daarvoor vond Spaans bewijs: kinderen met diabetes type 1 blijken 24x zo vaak ook een schildklieraandoening te hebben. Omdat er voor coeliakie geen medicijnen worden voorgeschreven, vond Spaans daarover geen gegevens in de database.

 

Bron: UMCG en VoedingOnline

Comments are closed.