Mensen die een oosterse voeding gebruiken, hebben een aanzienlijk andere samenstelling van actieve metabolieten van Panax quinquefolius (Amerikaanse ginseng) dan mensen met een westerse voeding. De oorzaak voor dit verschil ligt volgens Chinese onderzoekers waarschijnlijk in een anders samengesteld darmmicrobioom (Wan et al., 2017).
Na inname van ginseng is de biologische beschikbaarheid van moederverbindingen laag. Het darmmicrobioom speelt een cruciale rol in de biotransformatie van deze verbindingen naar actieve en werkzame metabolieten. Voeding beïnvloedt op haar beurt de kwaliteit en samenstelling van het darmmicrobioom.
Chinese onderzoekers vergeleken de verschillende metabolieten van saponinen in de Amerikaanse ginseng bij mensen met een westerse of een oosterse voeding. Ze constateerden aanzienlijke verschillen in niveaus van ginsenoside Rb1 (een moederverbinding) en verbinding K (een actieve metaboliet). De deelnemers met een oosterse voeding hadden veel hogere niveaus van ginsenoside Rb1, maar veel lagere niveaus van verbinding K in hun bloedplasma dan de deelnemers met een westers eetpatroon. Ginsenoside Rb1 heeft hormonale effecten. Aan verbinding K worden chemoprotectieve eigenschappen toegeschreven.
De onderzoekers denken dat de klinische werking van ginseng en haar actieve metabolieten kan worden beïnvloed door de kwaliteit van het darmmicrobioom.
Referentie:
Wan, J.-Y., Wang, C.-Z., Zhang, Q.-H., Liu, Z., Musch, M. W., Bissonnette, M., … Yuan, C.-S. (2017). Significant difference in active metabolite levels of ginseng in humans consuming Asian or Western diet: The link with enteric microbiota. Biomedical Chromatography, 31(4), e3851.
Bron: https://www.vnig.nl/nieuws/voeding/activiteit-ginseng-bepaald-door-darmmicrobioom-en-dieet/