Regelmatig vasten heeft een gunstig effect op het metabolisme. Vasten kan als therapie toegepast worden op verschillende manieren:
- afwisselend vasten of intervalvasten (op sommige dagen niets of heel weinig eten en op andere dagen normaal eten)
- verlengd vasten (cycli van twee of meer dagen vasten gevolgd door minstens een week normaal eten)
- vasten-nabootsingsdieet (FMD, fasting mimicking diet): vijf dagen per maand heel weinig eten en de rest van de maand normaal
Vasten stelt het lichaam in staat om beschadigde celonderdelen af te breken en te recycleren (autofagie) en het immuunsysteem te regenereren. Bij dieren is al aangetoond dat het vasten-nabootsingsdieet de pancreas regenereert en diabetes omkeert (Cheng CW, 2014).
Canadese onderzoekers van de universiteit van Toronto publiceerden onlangs een artikel waarin drie gevallen beschreven werden van mensen met diabetes die door afwisselend vasten hun diabetes omgekeerd hadden. De drie patiënten namen aanvankelijk minstens 70 eenheden insuline per dag. Na enkele maanden afwisselend vasten hadden ze geen insuline meer nodig terwijl hun bloedsuikerspiegel toch daalde. Ze waren ook allemaal aanzienlijk afgevallen en hadden een slankere taille.
Het afwisselend vasten bestond uit ofwel om de andere dag vasten ofwel drie dagen per week vasten. Op de vastendagen aten ze alleen ’s avonds en mochten ze onbeperkt caloriearme dranken drinken. Op de niet-vasten dagen aten ze ’s middags en ’s avonds (dus geen ontbijt). Ze kregen het advies om zo weinig mogelijk geraffineerde koolhydraten en suikers te eten.
De eerste patiënt was een 40-jarige man die al twintig jaar diabetes type 2 had. Hij nam metformine, canagliflozine en lang- en kortwerkende insuline. Na zeven maanden van drie dagen per week vasten, kon hij stoppen met alle medicatie, behalve canagliflozine. HbA1c (geglycosyleerd hemoglobine, een maat voor de bloedsuikerspiegel) daalde van 12 naar 7,5%. Zijn gewicht daalde van 84 naar 74 kg en zijn tailleomtrek van 100 naar 87 cm. Hij had geen problemen met het vasten en hij voelde zich ‘uitstekend’ tijdens de vastendagen.
De tweede patiënt was een 52-jarige man die al 25 jaar diabetes type 2 had. Hij nam een vaste dosis insuline. Hij kon na elf maanden van drie dagen per week vasten stoppen met de insuline. HbA1c daalde van 7,2 naar 6%. Zijn gewicht daalde van 61 naar 50 kg en zijn tailleomtrek van 89 naar 70 cm.
Hij voelde zich ‘geweldig’.
De derde patiënt was een 67-jarige man die al tien jaar diabetes type 2 had. Hij nam metformine en insuline. Hij vastte om de andere dag en kon na elf maanden stoppen met beide medicijnen. HbA1c daalde van 6,8 naar 6,2%. Zijn gewicht daalde van 97 naar 88 kg, zijn tailleomtrek daalde van 123 cm naar 110 cm. Hij vond het vasten gemakkelijk, hij hunkerde niet meer naar koolhydraten en hij had meer energie.
De onderzoekers zijn van mening dat afwisselend vasten betere resultaten geeft dan medicijnen en veel meer door artsen geadviseerd zou moeten worden (Furmli S, 2018).
Het is aangeraden om bij diabetes je lichaam eerst te laten wennen aan langere perioden zonder eten om een te lage bloedsuikerspiegel (hypoglycemie) te voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld door de tijd tussen het avondeten en het ontbijt van de volgende dag geleidelijk te vergroten (telkens iets later ontbijten). Laat je hierin altijd begeleiden door een arts, die ook de dosis van je medicatie kan aanpassen.
Referenties
1. Cheng CW, Villani V2, Buono R, et al. Fasting-Mimicking Diet Promotes Ngn3-Driven ß-Cell Regeneration to Reverse Diabetes. Cell. 2017 Feb 23;168(5):775-788.e12.
2. Furmli S, Elmasry R, Ramos M, et al. Therapeutic use of intermittent fasting for people with type 2 diabetes as an alternative to insulin. BMJ Case Rep. 2018 Oct 9;2018. pii: bcr-2017-221854.
Bron: Placebo Nocebo