ALA (alfalinoleenzuur), het plantaardige omega 3-vetzuur, wordt slechts beperkt omgezet tot EPA (Eicosapentaeenzuur) en DHA (Docosahexaeenzuur). Maar het heeft zijn eigen belangrijke gezondheidsvoordelen. Al bekend was dat het cholesterol- en bloedlipidenwaarden reguleert, evenals de bloeddruk. Maar uit recenter onderzoek blijkt dat ALA ook een belangrijke beschermer tegen osteoporose is.
Het botmetabolisme is een ingewikkeld proces, waarin vele factoren een rol spelen. Het omvat naast botopbouw ook botafbraak en hermodellering. Onevenwicht in dit proces leidt tot botverlies en osteoporose. Omega 3-vetzuren kunnen het botmetabolisme verbeteren, en dit geldt ook voor ALA.
Een Japans dubbelblind onderzoek vergeleek de botparameters bij volwassenen na gebruik van 7 ml/dag perilla-olie (ALA-rijk) versus olijfolie. De evaluatie na één jaar toonde een significant verschil: in de ALA-groep was er een verbetering van de botparameters, in de olijfoliegroep daarentegen een verslechtering.
NVDR. Onze inheemse ALA-bron is ‘vlaszaadolie’. 7 ml/dag lijkt veel, maar met een fles in de koelkast, als sla-olie, of voor in yoghurt, haal je dat snel.
Opgelet: Omega 3-vetzuren oxideren gemakkelijk, dus donker bewaren in koelkast, en enkel voor koude bereidingen.
Referenties:
Matsuzaki K et al. Perilla seed oil improves bone health by inhibiting bone resorption in healthy Japanese adults: A 12-month, randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Phytother Res 2023 Jan 13. doi: 10.1002/ptr.7728. Online ahead of print.
Dou Y et al. Effect of n-3 polyunsaturated fatty acid on bone health: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Food Sci Nutr 2021; 10(1):145-154.
Edel AL, Rodriguez-Leyva D, Maddaford TG, et al. Dietary flaxseed independently lowers circulating cholesterol and lowers it beyond the effects of cholesterol-lowering medications alone in patients with peripheral artery disease. J Nutr. 2015 Apr;145(4):749-57.
Khalesi S, Irwin C, Schubert M. Flaxseed consumption may reduce blood pressure: a systematic review and meta-analysis of controlled trials. J Nutr. 2015 Apr;145(4):758-65.
Bron: ABC Gezondheid