Eiwit uit chlorella en uit spirulina stimuleert de proteïneaanmaak in de spieren even sterk als schimmeleiwit. Dat neemt niet weg dat ze een verschillende invloed op de bloed-aminozuren hebben vlak na consumptie. De Britse onderzoekers hadden in een vorig, vergelijkbaar onderzoek aangetoond dat schimmeleiwit een even goede eiwitbron is als dierlijke eiwit.
Spieropbouw stimuleer je door te bewegen en voldoende eiwit te eten, vooral eiwitten die de essentiële aminozuren bevatten. Dierlijke eiwit worden op dat vlak geprezen als van betere kwaliteit, tenminste als het gaat om spieropbouw. Maar de vraag naar meer ecologisch verantwoorde eiwitbronnen neemt alsmaar toe.
Op papier hebben algen een gunstige aminozuursamenstelling, ze bestaan voor 40% uit essentiële aminozuren. Alleen wisten we niet goed hoe het zat met de vertering en de opname. Chlorella is een echte alg, terwijl spirulina in feite een bacterie is die zich als een alg gedraagt. Chlorella heeft echter een taaiere celwand die voor een lagere beschikbaarheid van voedingsstoffen zorgt. In deze studie lag de opname van leucine uit chlorella dan ook een stuk lager dan die van spirulina (-20%) en schimmel (-50%). Verrassend genoeg had dit geen invloed op de spieraanmaak.
Andere voedingsstoffen compenseren mogelijk die tekortkoming, bijvoorbeeld de omega-3-vetzuren en het beetje vitamine D die in chlorella zitten. Ook vezels en andere koolhydraten hebben invloed, maar dat is veeleer een bezwaar voor schimmeleiwit (11 g vezel), dan voor de twee algen (circa 3,5 g vezel per 25 g eiwit).
De onderzoekers stellen daarom de geschatte behoefte van leucine voor optimale spieraanmaak in vraag. Die zijn volgens hen enkel gebaseerd op proteïneconcentraten uit dierlijke bronnen.
Gezonde en jonge deelnemers kregen 25 gram eiwit per dag, voor de schimmel was dat goed voor 1,7 gram leucine, voor spirulina 2,3 gram en voor chlorella 2,1 gram.
Referentie:
van der Heijden I, West S, Monteyne AJ et al. Algae Ingestion Increases Resting and Exercised Myofibrillar Protein Synthesis Rates to a Similar Extent as Mycoprotein in Young Adults. J Nutr. 2023; 153(12):3406-3417 doi:10.1016/j.tjnut.2023.08.035