Een anti-inflammatoir dieet biedt beterschap aan patiënten met colitis ulcerosa, een inflammatoire darmziekte veroorzaakt door ontsteking van de mucosa van de dikke darm. Canadese onderzoekers wezen 53 patiënten toe aan een groep die zes maanden lang op een anti-inflammatoir dieet gezet werd of aan een controlegroep die de Canadese voedingsrichtlijnen volgde. Een van de meetpunten was fecaal calprotectine.
Bij bijna 70% van de deelnemers daalde calprotectine onder de drempel van 150 mcg/g, terwijl van de controlegroep 37% daaronder geraakte. Dat betekent dat het anti-inflammatoire dieet subklinische colitis ulcerosa tegengaat. Vijf patiënten (19%) van de dieet ondervonden een terugval in de ziekte, vergeleken met acht (30%) van de controlegroep, maar dat verschil was niet significant.
Verder zorgde het dieet voor een daling in fecaal aceton en xanthine, toename in fecaal taurine en een toename in carnosine en p-hydroxybenzoëzuur in de urine. Dit uit een greep van 184 serum-, 122 urine- en 49 fecesmetabolieten die gemeten werden, dus de waargenomen metabole veranderingen lijken beperkt te zijn. Daarnaast werden veranderingen in de microbiota vastgesteld: bacteriële families zoals de bifidobacteriën, lachnospireten en ruminococcen gedijden beter onder het anti-inflammatoire regime.
Deelnemers kregen maandelijks adviezen door een diëtist, soms onder vier ogen, soms via een telefoongesprek. Met het anti-inflammatoire voedingsplan beoogden diëtisten de inname van antioxidanten, vezels, probiotica en omega-3 te verhogen. De deelnemers kregen ook recepten, bereidingstips, boodschappenlijstjes en een wekelijks menuplan mee.
Referentie:
Keshteli AH, Valcheva R, Nickurak C et al. Anti-Inflammatory Diet Prevents Subclinical Colonic Inflammation and Alters Metabolomic Profile of Ulcerative Colitis Patients in Clinical Remission. Nutrients. 2022; 14(16)