Er lijkt een verband te bestaan tussen het gebruik van antibiotica op latere leeftijd en het ontstaan van hart- en vaatziekten bij vrouwen. Wetenschappers van de universiteit van Tulane, New Orleans, kwamen tot deze conclusie na een analyse van de data van 36.429 vrouwen.
De vrouwen die deelnamen aan de studie hadden bij aanvang geen hart- en vaatziekten. Ze werden gedurende gemiddeld 7,6 jaar gevolgd in de tijd. In deze periode ontwikkelden 1056 vrouwen hart- en vaatziekten. Vrouwen die in de periode dat zij tussen de 40-59 jaar waren langer dan twee maanden aansluitend antibiotica gebruikt hadden, bleken een 32% hoger risico te hebben op het ontstaan van hart- en vaatziekten op latere leeftijd. De wetenschappers hielden bij hun analyse rekening met factoren die de uitkomst konden beïnvloeden, zoals leefstijl, voedingspatroon, leeftijd en de reden voor het antibioticagebruik.
De onderzoekers durven een voorzichtige verklaring te geven voor het gevonden effect. Het gebruik van de medicijnen kan langdurig de samenstelling van het darmmicrobioom verstoren. De veroorzaakte onbalans in het microbioom heeft mogelijk een verandering in de vetstofwisseling tot gevolg, wat kan leiden tot overgewicht en laaggradige ontsteking en zo de kans op hart- en vaatziekten vergroot.
De hele Engelstalige publicatie is hier te lezen.
Referentie:
Heianza, Y., Zheng, Y., Ma, W., Rimm, E. B., Albert, C. M., Hu, F. B., … & Qi, L. (2019). Duration and life-stage of antibiotic use and risk of cardiovascular events in women. European Heart Journal.