
Suppletie met appelzuur en GABA verhoogt het niveau van GLP1 in het bloed, een spijsverteringshormoon dat ook de metabole gezondheid bevordert. Japanse onderzoekers deden die vaststelling bij 22 gezonde volwassenen. Volgens hen hebben de nutriënten potentieel om metabole problemen in een vroeg stadium te verhelpen.
Glucagon-like peptide-1 is indirect een doelwit van farmacatherapie, met name van medicatie die het enzym onderdrukt dat GLP1 afbreekt. GLP1 blijft daardoor langer actief als hormoon, dat onder meer de afscheiding van insuline gaande houdt en ook de eetlust onderdrukt na een maaltijd.
De onderzoekers kwamen GABA en appelzuur (malaat) op het spoor als actieve stoffen van een extract van zoete maïs. Dat extract bleek de GLP1-afscheiding te bevorderen, γ-aminoboterzuur, fenylalanine en appelzuur kwamen vervolgens uit de bus als de relevante bioactieve stoffen. GABA is een neurotransmitter en werkt in op de receptoren die de afscheiding van GLP1 aanzetten. Appelzuur blijkt dan weer andere receptoren te binden van de darmcellen die voor hormoonproductie instaan. Fenylalanine vonden de onderzoekers niet geschikt om verder te onderzoeken als supplement.
De toename in GLP1 bedroeg 50-60%, een minder groot effect dan 100 mg van het medicament anagliptine kan sorteren. De dosis van 400 mg GABA en 400 mg appelzuur kan wel geschikt zijn voor diabetespreventie. Alleen was het effect niet sterk genoeg om in deze deelnemersgroep de bloedsuiker of insuline te beïnvloeden, mogelijk omdat de deelnemers geen problemen op metabool vlak hadden.
Referentie:
Noguchi H, Ikenaga T, Ueno S et al. Effect of Single Oral Coingestion of GABA and Malic Acid on Postprandial GLP-1, Glucose, and Insulin Responses in Healthy Volunteers: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Study. Mol Nutr Food Res. 2024; 68(7):e2300610