Arteriosclerose door tekort aan vezels en vitaminen

ArterioscleroseArteriosclerose of vaatvernauwing (aderverkalking in de volksmond) is een pijnloze stille aandoening die zich plots kan manifesteren door middel van een hartinfarct. Amerikaanse wetenschappers onderzochten de halsslagaders van 220 vrijwillige proefpersonen via ultrasone beeldvorming. Men zag op deze wijze of de halsslagaders abnormaal dikker waren geworden en of er sprake was van plaquevorming (vaatvernauwing). De proefpersonen ondergingen ook een bloedproef, een volledig medisch onderzoek en men ging hun medisch dossier na.
 
Bij de volledige bloedproef bleek al snel dat mensen die aan vaatvernauwing leden een tekort hadden aan verschillende nutriënten zoals vitamine A, vitamine E, vitamine K2, bétacaroteen en lycopeen.
Personen die veel vezels aten (volkorenbrood bijvoorbeeld) hadden ook veel minder last van arteriosclerose. Dit onderzoek toonde zeer duidelijk aan dat de hedendaagse voeding een drastisch tekort vertoont aan vitaminen en verantwoordelijk is voor o.a. veel hart- en vaataandoeningen.
 
Referenties:
Riccioni G, Bucciarelli T, D'Orazio N, Palumbo N, di Ilio E, Corradi F, Pennelli A, Bazzano LA. Plasma antioxidants and asymptomatic carotid atherosclerotic disease. Ann Nutr Metab. 2008;53(2):86-90. Epub 08 10 21.
Budoff MJ, Ahmadi Naser et al. Aged garlic extract supplemented with B vitamins, folic acid and L-arginine retards the progression of subclinical atherosclerosis: A randomized clinical trial. Preventive Medicine
J.M. Geleijnse et al. Dietary intake of vitamin K-2 reduces the risk of cardiac events and aortic atherosclerosis: The Rotterdam Study. Journal of Nutrition 134 (04) 3100-3105.
 
Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.