Artrose en artritis: kies voor kurkuma

KurkumaVooral bij het verouderen sukkelen heel veel mensen met gewrichtspijn, en dan wordt er snel gegrepen naar pijnstillers voor tijdelijke pijnverlichting. Bij reumatoïde artritis wordt vaak nog veel zwaardere medicatie voorgeschreven. Maar wat zijn de effecten op langere termijn?
Uit heel wat onderzoeken blijkt dat goed opneembare curcumine (al of niet gecombineerd met Boswellia) ook goed pijnstillend is, maar bovendien ontsteking remt en genezing bevordert. Iets wat pijnstillers niet doen.

Recent onderzoek vergeleek de effecten van goed opneembare kurkuma met paracetamol in een grote groep mensen met artrose aan de knie. De helft kreeg dagelijks 2 x 500mg curcumine, de andere groep 3 x 650mg paracetamol. Bij evaluatie na 6 weken van pijnklachten, stijfheid en kniefunctie bleek:
- Kurkumagroep: 32%, 28% en 20% verbetering; bij 18% verbeterden de klachten permanent met meer dan 50%, bij 3% zelfs met ruim 70%. De paracetamolgroep ondervond enkel tijdelijke pijnstilling.
- Beide verminderden dus de pijnklachten, maar curcumine gaf minder nevenwerkingen.
- Het belangrijkste verschil: kurkuma verminderde significant de ontsteking (CRP 37%, TNFa 74%), paracetamol helemaal niet.

Referenties:
Singhal S et al. Bioavailable turmeric extract for knee osteoarthritis: a randomized, non-inferiority trial versus paracetamol. Trials 2021 Jan 30;22(1):105.
Jabczyk M et al. Curcumin in metabolic health and disease. Nutrients. 2021;13:4440.
Pourhabibi-Zarandi F et al. Curcumin and rheumatoid arthritis: a systematic review of literature. Int J Clin Pract. 2021;75:e14280.
Jeyakodi S et al. Safety and efficacy of biosolve curcuminTM in active rheumatoid arthritis: a randomized double-blind placebo-controlled clinical study. Am J Phytomed Clin Ther. 2021;9:5.
Amalraj A et al. A novel highly bioavailable curcumin formulation improves symptoms and diagnostic indicators in rheumatoid arthritis patients: a randomized, double-blind, placebo-controlled, two-dose, three-arm, and parallel-group study. J Med Food. 2017;20:1022-30.

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.