De avocado wordt door zijn hoge gehalte aan goede voedingsstoffen als gezond beschouwd. Het eten van avocado zou ook een goede manier kunnen zijn om een metabool syndroom te voorkomen. Dat blijkt uit een review van Iraanse wetenschappers van de universiteit van Mashhad in een publicatie in het tijdschrift Phytotherapy Research. Zij analyseerden de resultaten van verschillende studies op het effect van schil, zaad, vlees en bladeren van de avocado op de metabole gezondheid.
Het sterkste effect van toevoeging van avocado aan het dieet werd gevonden in een verlaging van bloedwaarden van lipiden (HDL- en LDL-cholesterol, cholesterol totaal en triglyceriden). Ook blijkt avocado gunstig voor gewichtsverlies. Gedurende zes weken elke dag een avocado eten zorgde voor een aanzienlijke afname van het lichaamsgewicht, het percentage lichaamsvet en de BMI. Bij patiënten met hypertensie bleek inname van avocado geassocieerd met verlaging van de bloeddruk. Er werd ook bewijs gevonden dat avocado kan bijdragen aan minder vernauwde en verharde slagaderen, veroorzaakt door opbouw van plaques tegen de vaatwand.
Volgens de Iraanse wetenschappers kan niet alleen het vlees van de avocado de metabolische gezondheid bevorderen, maar ook de schil, het zaad en de bladeren van het fruit. Samenvattend hebben verschillende studies aangetoond dat avocado voor minder vet, obesitas, diabetes, trombose, aderverkalking (atherosclerose) en een lagere bloeddruk kan zorgen. Daarmee biedt avocado bescherming tegen hart- en vaatziekten.
Avocado's zijn het fruit van de avocadoboom ofwel Persea americana uit Mexico en Midden- en Zuid-Amerika. De avocadovrucht is bijzonder voedzaam. In tegenstelling tot de meeste vruchten bevat de avocado zeer veel olie (5 tot 23 gram per 100 g vruchtvlees). De avocado is een bekende bron van carotenoïden, mineralen (calcium, ijzer, zink), fenolen, vitaminen (A, B, C, E) en omega 3-vetzuren.
Referentie:
Tabeshpour J, Razavi BM, Hosseinzadeh H. Effects of Avocado (Persea americana) on Metabolic Syndrome: A Comprehensive Systematic Review. Phytotherapy Research; juni 2017; 31(6):819-837 doi:10.1002/ptr.5805