Een zeer grootschalige Amerikaanse studie over drie decennia (110.000 mannen en vrouwen, gezond bij aanvang van de studie) vergeleek het risico op cardiovasculaire ziekten met de voedingsgewoonten. Er werd deze keer één voedingsfactor uitgelicht: avocado’s.
Over 30 jaar follow-up werden er 9.185 gevallen van coronaire hartziekten geregistreerd en 5.290 beroertes. De incidentie hiervan werd vergeleken met de voedingsgewoonten, specifiek de consumptie van avocado’s (in vervanging van margarine, boter, vleeswaren, enz…). Na correctie voor andere eet- en leefstijlfactoren bleek het eten van 2 avocado’s per week te zorgen voor een 16% lager risico op cardiovasculaire ziekten, en zelfs een 21% lager risico op coronaire hartziekten. Dit in vergelijking met de groep die geen avocado’s at. Voor beroerte werd geen verschil gevonden.
De onderzoekers besluiten dat de vervanging van sommige andere ‘vette voedingsmiddelen’ door avocado een preventief beschermend effect heeft tegen hart- en vaatziekten. Dezelfde oefening werd overigens al gemaakt voor olijfolie en noten.
Referentie:
Pacheco LS et al. Avocado Consumption and Risk of Cardiovascular Disease in US Adults. J Am Heart Assoc 2022; 11(7):e024014.
Guasch-Ferré M et al. Olive Oil Consumption and Cardiovascular Risk in U.S. Adults. J Am Coll Cardiol. 2020 Apr 21;75(15):1729-1739.
Liu X et al. Changes in Nut Consumption and Subsequent Cardiovascular Disease Risk Among US Men and Women: 3 Large Prospective Cohort Studies. J Am Heart Assoc. 2020 Apr 7;9(7):e013877.
Bron: ABC Gezondheid