Calciumantagonisten verhogen de sterftekans bij patiënten met angina pectoris, behalve wanneer ze B-vitamine erbij nemen. Dat hebben Noorse onderzoekers vastgesteld in een cohort van bijna 4000 patiënten, waarvan er 900 calciumantagonisten namen en 1650 B-vitaminen. In het American Journal of Clinical Nutrition geven ze vier mogelijke verklaringen hiervoor.
Calciumantagonisten verlichten de symptomen van angina pectoris maar ze verbeteren de prognose niet. Integendeel, uit een aantal studies blijkt dat het gebruik ervan het risico op sterfte verhoogt. Volgens de Noorse studie verhogen ze zelfs de niet-cardiovasculaire sterftekans na gebruik van gemiddeld tien jaar. Maar in de groep van patiënten die de medicatie samen met foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12 nam, verviel die toegenomen sterftekans.
Van calciumantagonisten weten we dat ze het homocysteïneniveau en het niveau van interleukine-6 verhogen, dat een marker voor ontsteking is. Ook verhogen ze de sympathische-zenuwactiviteit (toename van noradrenaline en hartslag). Ze verlagen de fibrinogeen-afbrekende activiteit en effectief: patiënten die calciumantagonisten nemen, hebben meer van de stollingsfactor fibrinogeen in hun bloed.
Foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12 staan erom bekend het homocysteïneniveau te verlagen. Maar ze pakken ook andere bijwerkingen van calciumantagonisten aan: ze verminderen de sympathische-zenuwactiviteit en het fibrinogeen in het bloed. Aan de vitaminen worden ook anti-inflammatoire eigenschappen toegekend, maar in de befaamde WENBIT-studie, waaruit bleek dat suppletie van B-vitaminen geen invloed op het cardiovasculaire risico had, werd geen anti-inflammatoir effect waargenomen.
Referentie:
Dhar I, Svingen GF, Bjørnestad EØ et al. B Vitamin Treatment Modifies the Mortality Risk Associated with Calcium Channel Blockers in Patients with Suspected Stable Angina Sectoris: A Prospective Cohort Study. Am J Clin Nutr. 2023 doi: 10.1016/j.ajcnut.2023.04.033