Uit een Oostenrijkse studie blijkt dat gezonde volwassenen die weinig sporten, nog steeds veel baat hebben met lichaamsbeweging. Onder andere C-reactief proteïne daalde bij 102 deelnemers die drie tot vijf keer per week te voet een afdaling van 540 meter hoogteverschil aflegden. Bergaf wandelen is een excentrische oefening, die 70% minder inspanning vergt dan bergop, en die verrassend genoeg het metabolisme duidelijk gunstig beïnvloedt.
De resultaten liegen er niet om: de interventie verhoogde de insulinegevoeligheid, verlaagde de glucosespiegel en verbeterde de capaciteit om triglyceriden in het serum laag te houden. De glucosetolerantie verbeterde met 9%, een opvallend resultaat voor deelnemers die niet aan diabetes lijden.
Deelnemers waren gemiddeld 50 jaar en deden weinig aan sport, dat wil zeggen, ze deden minder dan drie keer per week 30 minuten onafgebroken aan beweging. Geen zware rokers of drinkers deden mee. De controlegroep bestond uit 25 deelnemers die gedurende de studieperiode van twee maanden sedentair bleven.
Bergop wandelen vraagt samentrekking van de spieren (concentrische beweging), terwijl bij bergaf wandelen de spieren bij elke stap uitrekken. Excentrische en concentrische oefeningen lijken verschillende metabole effecten te hebben.
Bergafwaarts wandelen is minder vanzelfsprekend in de Lage Landen. Alternatieven zijn bepaalde fitnesstoestellen waarmee je excentrische spierbewegingen kunt trainen. Of toch maar de roltrap opzoeken van het treinstation of winkelcentrum in je buurt?
Referentie:
Drexel H, Mader A, Saely CH et al. Downhill hiking improves low-grade inflammation, triglycerides, body weight and glucose tolerance. Sci Rep. 2021 Jul 15;11(1):14503. doi: 10.1038/s41598-021-93879-1
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5594