Bessensap verbetert het geheugen. In twee verschillende studies ondervonden oudere mensen een verbetering van het geheugen na het dagelijks drinken van respectievelijk druiven- en bosbessensap.
Bessen zitten vol met polyfenolen. In de plantenwereld bestaat er een bijna oneindige verscheidenheid aan polyfenolen, dus mag je vele gezondheidseigenschappen hieraan verwachten. In het bijzonder in de hersenen treden bessenpolyfenolen op als antioxidant en als ontstekingsremmer, twee eigenschappen die dementie en alzheimer bestrijden. Je mag er ook op rekenen dat ze goed zijn voor het hart en om kanker te voorkomen.
Als vuistregel telt: hoe donkerder de bes, hoe meer polyfenolen ze bevat. Druiven (rode wijn) en bosbessen zijn twee voor de hand liggende keuzes, maar ook (van licht naar donker) aardbeien, aalbessen, frambozen, kersen, zwarte bessen en braambessen komen in aanmerking.
Referenties:
Joseph J, Shukitt-Hale B et al. Grape Juice, Berries, and Walnuts Affect Brain Aging and Behavior. J Nutr. 09; 139:1813-S1817S
Selvaraju Subash et al. Neuroprotective effects of berry fruits on neurodegenerative diseases. 2014 Aug 15; 9(16): 1557–1566. doi: 10.4103/1673-5374.139483
Karin de Vries, Evelyn Medawar, Aniko Korosi, A. Veronica Witte. The Effect of Polyphenols on Working and Episodic Memory in Non-pathological and Pathological Aging: A Systematic Review and Meta-Analysis. https://doi.org/10.3389/fnut.2021.720756
Bron: ABC Gezondheid