De bewegingsmodaliteiten het meest doeltreffend tegen depressie zijn wandelen, joggen, yoga, krachttraining en dansen. Als algemene regel geldt daarbij: hoe intensiever, hoe beter. De Britse onderzoekers dringen erop aan beweging nadrukkelijker in de richtlijnen op te nemen.
'[Britse] richtlijnen zijn mogelijk overconservatief door beweging voorwaardelijk als complementaire of alternatieve behandeling voor te schrijven', schrijven ze in het BMJ. Pas wanneer psycho- of farmacotherapie als opties uitgeput zijn, komt beweging in aanmerking. Onterecht, zo suggereren de resultaten, want de antidepressiva SSRI's bengelen helemaal onderaan het lijstje als het gaat om werkzaamheid. Daar staat wel tegenover dat de zekerheid van deze uitkomsten meestal 'erg laag' is.
Beweging is in feite zelf een multimodale behandeling want ze omvat vele aspecten die een antidepressieve werking kunnen verklaren: sociale interactie, mindfulness, (experiëntele) aanvaarding, zelfredzaamheid, groene omgeving, neurobiologie en positief affect.
Yoga en krachttraining zijn de bewegingsmodaliteiten die het meest aanvaard werden, zoals dat uit de uitvalcijfers afgeleid kan worden. Ook leerrijk is dat krachttraining bij vrouwen doeltreffender is dan bij mannen, en voor yoga en qigong is dat andersom: die hebben bij mannen een sterker effect.
Niet vaak kunnen onderzoekers een verschil in effectgroottes zien in bewegingsmodaliteiten. In deze netwerk-meta-analyse zaten de resultaten van 218 studies verwerkt met 14.000 deelnemers. Ze had dus een groter 'statistisch vermogen'.
Referentie:
Noetel M, Sanders T, Gallardo-Gómez D et al. Effect of exercise for depression: systematic review and network meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ. 2024; 384:e075847 doi:10.1136/bmj-2023-075847