Biologische voeding vermindert inflammatie bij kinderen

organic-food-childBij kinderen die veertig dagen lang enkel biologisch geproduceerde voeding aten, ging een ontstekingsmarker in de urine naar beneden. Dat hebben Cypriotische onderzoekers vastgesteld in een studie gecontroleerd met 'cross-over'. De daling van ontsteking liep parallel met hogere meetwaarden voor een pesticide.

Aan het onderzoek namen 150 kinderen deel die veertig dagen lang conventionele voeding aten, en vervolgens veertig dagen biologische voeding (of in omgekeerde volgorde). In het totaal leverde elke deelnemer zes urinemonsters af voor meting van twee pesticiden: 6-CN (een neonicotinoïde) en 3-PBA (een pyrethroïde). Omdat het 6-CN-niveau bij het merendeel onder het detectielimiet zat, speelde dit pesticide geen rol van betekenis in dit verhaal.

Het niveau van C-reactief proteïne in de urine bedroeg 351 ng/g creatinine tijdens de 'biologische veertig dagen' en 375 ng/g creatinine tijdens de conventionele periode, een statistisch significant verschil. Ook was de geleidelijkheid van de CRP-daling statistisch significant, een teken dat de interventie voor het verschil verantwoordelijk was.

In een paper uit 2019 had dezelfde groep bij deze kinderen een daling in DNA-schade aangetoond dankzij het eten van biologische voeding. De hogere CRP-waarden zouden dus daar het gevolg van kunnen zijn. Maar een hoger ontstekingsniveau in de conventionele groep kan nog andere oorzaken hebben, die in deze studie niet gecontroleerd werden. Denk aan passief roken, virale infecties of inname van medicatie.

Referentie:
Abimbola SO, Konstantinou C, Xeni C et al. An anti-inflammatory response of an organic food intervention by reducing pesticide exposures in children of Cyprus: A cluster-randomized crossover trial. Environ Res. 2024; 252(Pt 1):118710 doi:10.1016/j.envres.2024.118710

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7330

Comments are closed.