Er zijn andere middelen om de bloedvaten gezond te houden dan cholesterolverlagers. Blauwe bosbessen verbeteren onmiddellijk de 'flow-gemedieerde verwijding' van het bloedvatenstelsel. In mensentaal betekent dit dat de bloedstroom naar de weefsels (o.a. de hartspier) vlotter loopt op het moment dat er een hogere zuurstofnood is. Bloedvaten moeten voortdurend dynamisch verwijden en vernauwen om alle voedingsstoffen optimaal over alle weefsels te verdelen.
De stoffen in bosbessen hiervoor verantwoordelijk, zijn dezelfde die de donkerblauwe kleur geven: anthocyaninen. De onderzoekers hadden voor de (gezonde) deelnemers drankjes gemaakt met een welbepaalde dosis van die anthocyaninen (300 tot 1700 mg). Erg hoog is die dosis niet: in 100 gram bosbessen zit er soms 5000 mg anthocyaninen, al is dit uitzonderlijk. Meestal ligt het gehalte tussen 200 en 400 mg per 100 gram bessen. Anthocyaninen verbeteren bovendien het cholesterolprofiel: een daling van LDL- en verhoging van HDL-cholesterol.
Referenties:
Rodriguez-Mateos A, Rendeiro C et al. Intake and time dependence of blueberry flavonoid–induced improvements in vascular function: a randomized, controlled, double-blind, crossover intervention study with mechanistic insights into biological activity. Am J Clin Nutr. 13; doi: 10.3945/ajcn.113.066639
Cutler BR, Petersen C, Anandh Babu PV. Mechanistic insights into the vascular effects of blueberries: Evidence from recent studies. Mol Nutr Food Res. 2017 Jun;61(6). doi: 10.1002/mnfr.201600271
Wood E , Hein S , Heiss C , Williams C , Rodriguez-Mateos A . Blueberries and cardiovascular disease prevention. Food Funct. 2019 Dec 11;10(12):7621-7633. doi: 10.1039/c9fo02291k
Kalt W, Cassidy A, Howard LR, Krikorian R, Stull AJ, Tremblay F, Zamora-Ros R. Recent Research on the Health Benefits of Blueberries and Their Anthocyanins. Adv Nutr. 2020 Mar 1;11(2):224-236. doi: 10.1093/advances/nmz065
Bron: ABC Gezondheid