In een van de langstdurende studies rond blauwe bosbes hebben Britse en Amerikaanse onderzoekers vastgesteld dat bosbes de soepelheid van de bloedvaten verbetert. Bosbes verhoogt daarbij ook het HDL-cholesterolniveau, een effect dat vooral bij niet-statinegebruikerers sterk aanwezig was. Bloeddruk en insulinegevoeligheid van de spieren, lever en vetweefsel bleven echter onveranderd.
De onderzoekers zagen dat de hoge dosis de flow-mediated dilatation verlaagt, wat op een hogere soepelheid van de bloedvaten wijst. Het effect zou overeenkomen met een risicovermindering in cardiovasculaire hartziekte die op 13% wordt geschat. Ook het cGMP-niveau steeg en dat bekrachtigt het vermoeden dat de anthocyanidines uit bosbes inwerkt op stikstofmonoxide (NO), zonder dat de oxidatieve stress toeneemt.
Referentie:
Curtis PJ, van der Velpen V, Berends L et al. Blueberries improve biomarkers of cardiometabolic function in participants with metabolic syndrome-results from a 6-month, double-blind, randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2019; 109(6):1535-1545 doi:10.1093/ajcn/nqy380