Boswellia en kurkuma tegen spierpijn

boswellia-en-kurkumaEen combinatie van kurkuma- en boswellia-extract is een probaat middel tegen sportgerelateerde spierpijn. Dat blijkt uit een Indiase klinische studie waarbij pijn gedurende zes uren gemeten werd. De spierpijn verdween al na drie uren volgens een continu verloop.

Spierpijn na het sporten: steevast is ibuprofen het antwoord, maar die pijnstiller zou een spoedig herstel van de spieren in de weg staan. Het gebruik van niet-steroïdale ontstekingsremmers voor spierpijn wordt daarom ter discussie gesteld. Sommige onderzoekers grijpen dan terug naar traditionele kruidenpreparaten, hoewel die niet bekendstaan als remedies die snel werkzaam zijn.

De deelnemers van deze studie hadden hevige spierpijn, aan welke het merendeel een score van 7 tot 9 op de tien punten tellende NRS-schaal had gegeven. Ze hadden de spierpijn meestal opgelopen na turn- of fitnessoefeningen, maar hadden geen andere blessures. Binnen de 24 uren moesten ze zich aandienen voor de studie, in totaal waren dat er 232. Pijn werd geregistreerd op verschillende manieren (in rust, na beweging of na druk) en werd elk half uur afgenomen tot zes uren na interventie.

Deelnemers namen een placebo of een preparaat met extract van kurkuma en boswellia. Het supplement bevatte 266 mg curcuminoïden en 10 mg acetyl-keto-boswelzuur, opgelost in een olie van zwarte sesam. Curcumine is een remmer van COX2, hetzelfde enzym waar gangbare pijnstillers ook op inwerken, en van transient receptor potential vanilloid 1. Bioactieve stoffen uit Boswellia serrata werken in op lipoxygenase, een enzym dat andere signaalstoffen met betrekking tot pijn en ontsteking aanmaakt. Andere bioactieve stoffen beïnvloeden nog andere biochemische pathways, ze hebben dus een bredere werking dan de klassieke pijnstillers.

Volgens de onderzoekers was er sprake van acute pijnverlichting door het supplement, die vijf keer sneller optrad dan in de placebogroep. Een significante placeborespons werd ook genoteerd maar die trad trager op. Het viel de onderzoekers op dat in de placebogroep de vermindering van affectieve (psychologische) scores overheerste, terwijl in de behandelde groep vooral het sensorische aspect (van de McGill-pijnvragenlijst) beïnvloed werd.

De onderzoekers erkennen het probleem van subjectieve meting van pijn, dat tot meetfouten kan leiden. Een aantal statistische berekeningen geven aan dat het effect reëel was en geen statistisch fenomeen. Bijvoorbeeld was de kans op volledige verlossing van pijn in de behandelde groep 4000 keer groter dan in de placebogroep. De number to treat (NTT) om een pijnverlichting van 50% te ervaren, bedroeg 1,1. Een 'excellent' resultaat, want meestal moeten we ons tevreden stellen met een NTT van 2 tot 5.

Referentie:
Rudrappa GH, Murthy M, Saklecha S et al. Fast pain relief in exercise-induced acute musculoskeletal pain by turmeric-boswellia formulation: A randomized placebo-controlled double-blinded multicentre study. Medicine (Baltimore). 2022; 101(35):e30144 doi:10.1097/MD.0000000000030144

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6424

Comments are closed.