De hersenen bestaan uit miljarden zenuwcellen en de onderlinge informatieoverdracht gebeurt via neurotransmitters. Als alles naar behoren werkt, voelen we ons goed. Neurotransmitters raken echter snel uit balans en dat beïnvloedt onze gehele stemming. Depressieve gevoelens beïnvloeden meteen de levenskwaliteit en kunnen bijvoorbeeld zorgen voor mentale problemen, apathie en hoofdpijn. Net in deze voor veel mensen eenzame tijd, is het van belang de neurotransmitters op orde te houden.
Het vertrekpunt is een overwegend (biologische) plantaardige voeding. Een ruime inname van groenten, fruit, eiwitten en gezonde vetten levert de noodzakelijke bouwstenen van neurotransmitters en cofactoren. Vooral de onderlinge samenwerking van nutriënten is cruciaal voor een gezonde hersenfunctie [1]. Bovendien zorgt gezonde voeding voor een stabiele bloedsuikerspiegel, ook essentieel voor een goed gemoed. Daarnaast kunnen nutriënten als 5-hydroxytryptofaan (5-HTP) en saffraan overwogen worden vanwege hun gekende antidepressieve uitwerking.
Aanmaak serotonine
Eén van de belangrijke neurotransmitters is serotonine, dat onder meer zorg draagt voor onze stemming. Serotonine wordt voor een groot deel in het maagdarmkanaal geproduceerd en bepaalt ter plekke de afgifte van spijsverteringssappen en de darmperistaltiek. Een serotoninetekort wordt in verband gebracht met diverse klachten waaronder depressie en angst.
Vanuit tryptofaan, via 5-hydroxy-tryptofaan (5-HTP), wordt met behulp van cofactoren vitamine B6 en magnesium serotonine aangemaakt. Een belangrijke oorzaak dat die omzetting onvoldoende gebeurt, is dat een groot deel van de tryptofaan wordt gebruikt als eiwit (bij onvoldoende eiwitinname) of voor de niacineproductie (bij vitamine B3-deficiëntie). Directe suppletie van 5-HTP omzeilt dit probleem en bevordert direct de serotoninestatus, ook van de hersenen [2].
Saffraan natuurlijk antidepressivum
Saffraan (Crocus sativus) groeit in verschillende bergachtige regio's, van Azië tot Griekenland, Egypte en India. Saffraan staat al eeuwen bekend als kleurstof, specerij en als traditioneel medicinaal kruid. Inmiddels zijn de gezondheidsvoordelen van saffraan als antidepressivum goed gedocumenteerd. De belangrijkste actieve nutriënten in saffraan zijn de carotenoïden crocetine en crocine, picrocrocine (metaboliet van de carotenoïde zeaxanthine) en safranal (metaboliet van picrocrocine). Uit klinische onderzoeken blijkt dat saffraan werkzamer is dan een placebo bij milde tot matige depressie [3,4].
Concrete aandachtspunten om samen met uw cliënt te bouwen aan een goed gemoed
- De spijsvertering is direct verbonden met de emotionele gezondheid. Dat blijkt ook uit onderzoek: onder mensen met het prikkelbare darmsyndroom komt depressie vaker voor [5]. Problemen met de spijsvertering zorgen voor tal van toxische gistings- en rottingsresten die direct de hersenwerking negatief beïnvloeden. Daarbij is de serotonineproductie vaak verlaagd. Overweeg suppletie van spijsverteringsenzymen of symbiotica.
- Voldoende hydrateren is cruciaal: adviseer dagelijks circa 1,5 – 2 liter puur water of kruidenthee te drinken. Vermijd drinken uit plastic flessen, weekmakers blokkeren de serotonineproductie.
- Zorg voor optimale vitamine D-status. Onderzoek wijst uit dat suppletie van vitamine D depressieve symptomen kan verbeteren en chronische ontstekingen in het lichaam kan verminderen.
- Raad aan om dagelijks te bewegen, bij voorkeur in de natuur. Minimaal één keer per dag de hartslag laten versnellen, zorgt ervoor dat endorfines vrijkomen. Dat kan eenvoudig door een stevige, versnelde wandeling over straat.
- Laat uw cliënt streven naar een gezond slaapritme en 7 à 8 uur slaap per nacht.
- Adviseer mindfulness, yoga, Chi Neng Qigong of een andere methode waardoor uw cliënt vol aandacht 'in het moment' leert te zijn.
- Overweeg een supplement waarin saffraan in synergie met 5-HTP aanwezig is. Denk ook aan andere nutriënten zoals vitamine B3, B6, magnesium en essentiële vetzuren.
Referenties:
- Sathyanarayana Rao TS, Asha MR, Ramesh BN, et al. Understanding nutrition, depression and mental illnesses. Indian J Psychiatry. 2008.
- Hinz M, Stein A, Uncini T. 5-HTP efficacy and contraindications. Neuropsychiatr Dis Treat. 2012.
- Siddiqui MJ, Saleh MSM, Siti Basharuddin NB, et al. Saffron (Crocus sativus L.): As an Antidepressant. J Pharm Bioallied Sci. 2018.
- Khazdair MR, Boskabady MH, Hosseini M, et al. The effects of Crocus sativus (saffron) and its constituents on nervous system: A review. Avicenna J Phytomed. 2015;5(5):376-391
- Mudyanadzo TA, Hauzaree C, Ashqar HM, et al. Irritable Bowel Syndrome and Depression: A Shared Pathogenesis. Cureus. 2018.
Bron: Energetica Natura