Broccolikiemen en microbiota bij prediabetes

BroccoliBij 35 deelnemers met prediabetes had extract van broccolikiemen geen beduidende invloed op de bloedsuiker. Onderzoekers konden wel een subgroep definiëren bij wie het effect duidelijk was. Met name de samenstelling van microbiota faciliteerde bij hen de bioactiviteit van broccoli.

Patiënten met prediabetes hebben nog een goede kans om hun metabole afwijkingen gecorrigeerd te krijgen, maar structureel wordt hun nog altijd geen leefstijlbehandeling aangeboden. Sulforafaan blijkt volgens dierexperimenten als antidiabeticum te werken en het mechanisme is ondertussen goed gedocumenteerd. De stof is afkomstig van glucosinolaten die kenmerkend aanwezig zijn in kruisbloemige groenten. Zo bevatten broccolikiemen veel glucosinolaten waaruit sulforafaan gevormd worden.

Onderzoekers trachten diabetes steeds preciezer te beschrijven. Zo maken ze onderscheid in milde ouderdomsgerelateerde diabetes (lage BMI, vroege kenmerken van insulineresistentie), matige obesitasgerelateerde diabetes (hoge BMI, matige insulineresistentie) en ernstige, insulineresistente diabetes, en trachten ze die profielen ook op prediabetes toe te passen. Ze vonden dat de meeste responders in de eerste categorie vielen, dat wil zeggen dat sulforafaan mogelijk het meest doeltreffend is bij prediabetes met milde symptomen.

De groep van patiënten die effect ondervond, had een nadrukkelijke toename van Anaerostipes caccae, een producent van het korteketenvetzuur butyraat. Ook desulfovibrio-soorten waren kenmerkend toegenomen, die mogelijk de zwavelgroep van sulforafaan voor hun metabolisme nodig hebben. Ze vonden ook dat het gen nodig voor de omzetting van glucosinolaat naar sulforafaan, in frequentie toenam bij de responders. De frequentie van dat gen kwam overeen met het effect op de bloedsuiker.

Referentie:
Dwibedi C, Axelsson AS, Abrahamsson B et al. Effect of broccoli sprout extract and baseline gut microbiota on fasting blood glucose in prediabetes: a randomized, placebo-controlled trial. Nat Microbiol. 2025 Feb 10. doi: 10.1038/s41564-025-01932-w

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7474

Comments are closed.