Het ketogeen dieet worden steeds vaker toegepast bij de behandeling van diverse medische aandoeningen, naast de traditionele rol bij pediatrische epilepsie. Een variant van dit dieet is het ‘carnivoordieet’, dat bijna uitsluitend vlees, zeevruchten, eieren, dierlijke vetten en zuivel omvat. Ondanks beperkte studies, blijkt uit recent onderzoek van Harvard dat het carnivoordieet weinig bijwerkingen heeft en vaak gezondheidsvoordelen biedt. Harvard arts-onderzoeker Nick Norwitz heeft gekeken naar de effecten van een carnivoor-ketogeen dieet bij tien patiënten met inflammatoire darmziekten (IBD).
De patiënten hadden allen al veel verschillende therapieën ondergaan, maar kregen hun symptomen niet goed onder controle. Zo had een 62-jarige man met de ziekte van Crohn sinds zijn 30e veel last van symptomen. De verschillende behandelingen die hij vervolgens onderging hadden weinig tot geen resultaat. Na een ketogeen dieet te hebben geprobeerd op 56-jarige leeftijd, ervoer hij 90% verbetering van zijn symptomen. Overgestapt naar een carnivoordieet bereikte hij 99% verbetering en geen detecteerbare Crohn-activiteit, met aanzienlijke verlichting zonder medicatie of chirurgie. Verschillende andere patiënten, zowel met de ziekte van Crohn als colitis ulcerosa, konden op het voedingspatroon de medicatie afbouwen en raakten in remissie.
De therapeutische potentie van ketogene en carnivoordiëten voor inflammatoire darmziekten ligt vooral in ketose en de eliminatie van voedingsmiddelen. Bij mensen met IBD worden lagere niveaus van ketonen waaronder β-hydroxybutyraat (β-HB) in de colonmucosa waargenomen, waarbij lagere β-HB-niveaus correleren met hogere IBD-activiteit en ontsteking. Exogene β-HB kan colitis verbeteren door macrofagen te herprogrammeren naar een anti-inflammatoir fenotype. Eliminatiediëten, zoals het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen en mogelijk auto-immuun triggerende stoffen, kunnen tevens verlichting bieden. Specifiek voor carnivoordiëten kan vezelverwijdering een rol spelen, zoals aangetoond in recent onderzoek bij patiënten met de ziekte van Crohn. Hoewel vezelvrije enterale voeding effectief is voor het induceren van remissie, is het vaak onsmakelijk en daarom kunnen patiënten dit niet lang volhouden. Een dieet zonder vezels dat smakelijker is, zoals een ketogeen of carnivoordieet, kan mogelijk vergelijkbare therapeutische voordelen bieden. Verder onderzoek is nodig naar de effectiviteit van ketogene en carnivoordiëten voor IBD, met name door middel van interventiestudies. Deze tien cases tonen veelbelovende resultaten, maar selectiebias en het beperkte aantal andere studies benadrukken de noodzaak voor verder onderzoek naar de effectiviteit en veiligheid van deze diëten voor IBD.
Nick Norwitz heeft een YouTube-kanaal waarin hij op een begrijpelijke manier inzicht geeft in zijn onderzoek. Zo liet hij eerder zien dat hij bij zichzelf effectiever zijn cholesterolwaarden kon laten dalen door het eten van koekjes, dan door het gebruik van een hoog gedoseerd statine.
De volledige Engelstalige publicatie kunt u hier teruglezen.
Referentie:
Norwitz, N. G., & Soto-Mota, A. Carnivore and Ketogenic Diet for the Treatment of Inflammatory Bowel Disease: a Case Series of 10 Patients. Frontiers in Nutrition, 11, 1467475.
Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/carnivoor-ketogeen-dieet-bij-ibd