Om dat te testen, werden in deze studie vijf groepen met elkaar vergeleken, bestaande uit mensen die hardgekookte eieren aten (n=18), een supplement met choline-bitartraat namen (n=20), beide combineerden (n=16), witte eieren namen plus een supplement met choline-bitartraat (n=18) of alleen supplementen met fosfatidylcholine (n=10). Er werden bloed- en urinemonsters afgenomen ter bepaling van de niveaus TMAO en zijn voorlopers en om het functioneren van bloedplaatjes te bepalen.
Bij de deelnemers uit groepen die choline-bitartraat innamen, was het plasmaniveau TMAO verhoogd. Dat was niet het geval als fosfatidylcholine werd genomen, maar ook niet bij de consumptie van eieren – zelfs niet bij vier eieren per dag. Ook de bloedplaatjesreactiviteit nam alleen toe door choline-bitartraat, terwijl eieren en fosfatidylcholine afzonderlijk dat effect niet hadden.
Het onderzoek geeft steun aan de opvatting dat het bij het vaststellen van gezondheidseffecten niet primair gaat om afzonderlijke nutriënten, maar om de context waarin die door het lichaam verwerkt worden: de voedselmatrix.