Volgens een grote prospectieve cohortstudie kan langdurige consumptie van paddenstoelen en algen een positieve rol spelen bij het terugdringen van sterfte door alle oorzaken. Regelmatige consumptie van paddenstoelen en algen vanaf middelbare leeftijd tot in het late leven toonde het sterkste voordeel tegen sterfte.
Voor deze studie gebruikten de onderzoekers gegevens van de Chinese Longitudinal Healthy Longevity Survey (CLHLS). De voedselinname werd gemeten met een vereenvoudigde voedselfrequentievragenlijst (FFQ) in de vorm van een persoonlijk interview. Deelnemers werd gevraagd hoe vaak ze in het voorgaande jaar en op 60-jarige leeftijd respectievelijk paddenstoelen en algen hadden geconsumeerd. Categorieën waren onder meer:
- 'Bijna elke dag',
- 'Niet elke dag, maar minstens één keer per week',
- 'Af en toe (>1 keer/jaar tot <4 keer/maand)' en
- 'Incidenteel'.
De onderzoekers corrigeerden voor leeftijd, geslacht en verschillende gezondheids-, leefstijl- en sociodemografische factoren. Ze stelden de frequentie van de inname van paddenstoelen en algen vast en zetten dit af tegen de sterfte door alle oorzaken. Gedurende gemiddeld 5,7 jaar follow-up (in totaal 74.976 persoonsjaren) waren er 8.937 sterfgevallen.
Er bleek een omgekeerd verband tussen een hogere innamefrequentie van paddenstoelen en algen en sterfte door alle oorzaken. Vergeleken met deelnemers die zelden paddenstoelen en algen consumeerden, hadden degenen die regelmatig consumeerden (minstens eenmaal per week) een 14% lager risico op overlijden.
De inverse associaties bleven bestaan bij de belangrijkste subgroepen, ongeacht geslacht, woonplaats, BMI en historie van belangrijke chronische ziekten. Verder zagen de onderzoekers dat deelnemers die zowel op hun 60e als op de uitgangsleeftijd (gemiddeld 86,9 jaar) regelmatig paddenstoelen en algen consumeerden, het laagste risico hadden op totale sterfte. Meer studies zijn gerechtvaardigd om de gezondheidsvoordelen van specifieke soorten paddenstoelen en algen voor de levensduur te evalueren, aldus de onderzoekers.
Referentie:
Shen J, He M, Lv R, et al. Association of Mushrooms and Algae Consumption with Mortality among Chinese Older Adults: A Prospective Cohort Study. Nutrients, 2022, 14.19: 3891.