Cranberry’s verminderen insulineresistentie

CranberryGebruik van cranberrycapsules kan een gunstige invloed hebben op de insulinegevoeligheid. Dat laat een nieuwe meta-analyse zien. Het effect komt op verschillende manieren tot stand. Een toename van butyraat-producerende darmbacteriën is een van de factoren die kunnen bijdragen aan vermindering van insulineresistentie en verbetering van insulinegevoeligheid.

Voor de meta-analyse werden 16 studies bekeken, met in totaal 708 deelnemers. De deelnemers bestonden onder meer uit gezonde personen, mensen met overgewicht en patiënten met diabetes type 2, cardiovasculaire aandoeningen of niet-alcoholische leververvetting [1].
In de verschillende studies werd gebruik gemaakt van cranberrysap (240-750 ml/d); cranberry’s in gedroogde vorm (gehele vrucht of extract; 144-1500 mg/d) verwerkt in tabletten of capsules, of als poeder (9 g/d). De suppletieduur varieerde van twee weken tot zes maanden.

Uit deze meta-analyse komt naar voren dat het gebruik van cranberry’s significant insulineresistentie (HOMA-IR) kan verminderen. Wanneer de effecten van het sap en van cranberry’s in gedroogde vorm met elkaar werden vergeleken, bleek het effect van de gedroogde vormen (gehele vrucht, extract, poeder) aanzienlijk sterker te zijn [1]. Daarnaast lieten cranberry’s in gedroogde vorm een verlagende trend zien in de gehaltes van totaal-cholesterol en LDL-cholesterol [1].

Polyfenolen

Cranberry’s zijn rijk aan polyfenolen, waaronder anthocyaninen en vooral type A-proanthocyanidinen. Polyfenolen verbeteren de glucosehomeostase via verschillende werkingsmechanismen in de lever, vetcellen en insuline-producerende bèta-cellen in de pancreas en via een invloed op de darmmicrobiota [1].
Anthocyaninen hebben een gunstige werking bij diabetes type 2, doordat ze spijsverteringsenzymen remmen die koolhydraten afbreken. Hierdoor vertragen ze de vertering en opname van koolhydraten. Bovendien stimuleren anthocyaninen de afgifte van insuline uit bèta-cellen. De werking komt onder meer tot stand door remming van het enzym dipeptidylpeptidase-4 (DPP-4) en bevordering van de secretie van glucagonachtige peptide-1 (GLP-1) [2].
Gebruik van hele cranberrybessen (40 g) resulteerde bij obese patiënten met diabetes type 2 in een afzwakking van de glucosepiek na een vetrijke maaltijd [1].

Stimulering butyraatproductie

Butyraat is een van de korte-keten vetzuren die geproduceerd worden door probiotische darmbacteriën en heeft gunstige effecten op de darmgezondheid en op de algehele gezondheid. Butyraat speelt een rol bij de preventie van diabetes type 2. Bij mensen met diabetes type 2 is een lagere hoeveelheid van butyraat-producerende bacteriesoorten waargenomen [3]. Door het gebruik van cranberrypreparaten (sap, extract, concentraat, poeder) neemt het aantal darmbacteriën toe die butyraat produceren. Dit is in meerdere studies vastgesteld [3,4]. Het effect is al na vier dagen meetbaar en komt tot stand door de groei van het aantal Bifidobacteriën [3].
Cranberry’s zijn rijk aan proanthocyanidinen type A (PAC’s) en complexe oligosachariden, zoals arabinoxyloglucanen en pectine-oligosachariden. De combinatie van deze stoffen draagt belangrijk bij aan de totale invloed van cranberrypreparaten op de darmmicrobiota [3].

De bevindingen wijzen erop dat gebruik van cranberry’s niet alleen bij gezonde personen kunnen bijdragen aan preventie van diabetes, maar ook van toegevoegde waarde zou kunnen zijn bij de behandeling van diabetes.

Referenties:

  1. Li X, Chen W, Xia J, et al. The Effects of Cranberry Consumption on Glycemic and Lipid Profiles in Humans: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2024 Mar 9;16(6):782.
  2. Li Z, Tian J, Cheng Z, et al. Hypoglycemic bioactivity of anthocyanins: A review on proposed targets and potential signaling pathways. Crit Rev Food Sci Nutr. 2023;63(26):7878-7895.
  3. Lessard-Lord J, Roussel C, Lupien-Meilleur J, et al. Short term supplementation with cranberry extract modulates gut microbiota in human and displays a bifidogenic effect. NPJ Biofilms Microbiomes. 2024 Mar 6;10(1):18.
  4. Cattero V, Roussel C, Lessard-Lord J, et al. Supplementation with a cranberry extract favors the establishment of butyrogenic guilds in the human fermentation SHIME system. Microbiome Res Rep. 2024 Jun 14;3(3):34.

Bron: Springfield Nutra

Comments are closed.