Uit een grootschalig internationaal onderzoek is naar voren gekomen dat mensen die regelmatig koffiedrinken veel meer van één type darmbacterie hebben dan mensen die dat niet doen. In de studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Microbiology, zijn ontlastings- en bloedmonsters van een groot aantal patiënten onderzocht om de impact van koffiedrinken op het darmmicrobioom te achterhalen.
In deze studie wilde het onderzoeksteam meer leren over de impact van één voedingsmiddel of drank op het darmmicrobioom. Ze kozen voor koffie om twee redenen: ten eerste omdat het door zoveel mensen wordt geconsumeerd, en ten tweede omdat het meestal dagelijks of helemaal niet wordt gedronken.
Om de impact van koffiedrinken op het darmmicrobioom te onderzoeken, analyseerden zij medische gegevens van ongeveer 22.800 mensen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, evenals van nog eens 54.200 mensen verdeeld over 211 cohorten. Hierdoor konden ze ontlastingsmonsters van koffiedrinkers vergelijken met niet-drinkers en de verschillen in het microbioom tussen beide groepen bestuderen.
De onderzoekers vonden één groot verschil tussen de twee groepen, namelijk in de populatieniveaus van de bacterie Lawsonibacter asaccharolyticus. Mensen die regelmatig koffiedronken, hadden tot acht keer hogere niveaus van deze bacterie in vergelijking met niet-drinkers, en dit verschil bleek wereldwijd consistent.
Het onderzoeksteam erkent dat ze nog niet weten welke impact hogere niveaus van Lawsonibacter asaccharolyticus hebben op mensen, maar suggereren dat dit waarschijnlijk verband houdt met gezondheidsvoordelen die aan koffiedrinken worden toegeschreven.
Een ander, kleinschalig onderzoek uit 2022 biedt wat meer inzicht in de mogelijke gezondheidsvoordelen van deze bacterie. In dit onderzoek wordt beschreven dat Lawsonibacter asaccharolyticus producent is van butyraat, dat ontstekingsremmende effecten heeft en de darmbarrière versterkt.
Referenties:
1. Manghi, P., & et al. (2024). Coffee consumption is associated with intestinal Lawsonibacter asaccharolyticus abundance and prevalence across multiple cohorts. Nature Microbiology.
2. Hammond, T. C., & et al. (2022). Functional recovery outcomes following acute stroke is associated with abundance of gut microbiota related to inflammation, butyrate and secondary bile acid. Front Rehabil Sci. 26;3: 1017180.